Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Aktivní Češky podceňují svačiny

Aktivní Češky podceňují svačiny
zdroj: tisková zpráva

Převážná část (87 %) ekonomicky aktivních a vzdělaných žen z velkých měst se snaží dodržovat zásady správné výživy, přemýšlí o tom, co a jak často jedí.

Nicméně i v této skupině moderních žen přetrvává tradiční model pouze 3 hlavních jídel denně (snídaně, oběd, večeře). Češky zapomínají na to, že by správně měly jíst 5 až 6krát denně. 45 % z oslovených žen si denně do práce chystá „krabičku“ s jídlem, její obsah však často není ideální. 10 % žen se dokonce pravidelně v práci úplně zapomene najíst. Vyplývá to z výzkumu, který si nechala zpracovat značka čerstvých sýrů Gervais.

Ve stravování českých žen převažuje stále tradiční model stravování tj. 3 jídla denně (snídaně, oběd, večeře). Pouze 1/3 dotazovaných vkládá do klasického vzorce další jídlo. Podle doporučení odborníků na výživu bychom však měli jíst alespoň 5 až 6x denně. Ženy z výzkumu nejčastěji vynechávají dopolední přesnídávku (42 %) a odpolední svačinu  (39 %). Pokud už si v práci svačinu či přesnídávku dají, nejčastěji volí teplý nápoj  (káva, čaj) a k tomu něco sladkého (sušenky, sladké pečivo), výrazně je zastoupen také jogurt a ovoce.

Najíst během pracovního dne se pravidelně zapomene až 10 % žen. Frekvence vynechávání jídla narůstá se stupněm námahy, tzn. ženy, které se v zaměstnání více pohybují a vydávají více energie, spíše zapomínají nebo se nestíhají v práci najíst.

Vynechávání jídla či jeho nahrazování sladkými svačinami není zcela v pořádku. Podle nutriční terapeutky Michaely Kalkušové bychom měli jíst častěji než jen 3krát za den. Nepravidelné stravování doprovázené hladověním, vede k pocitu únavy a tělesné slabosti, a také dochází k ukládání zásob především ve formě tuků. Proto je vhodnější jíst pravidelně v menších porcích a to 5 až 6krát denně. Jako přesnídávku a svačinu doporučuje Michaela Kalkušová zvolit malá a zdravá jídla, jejichž základem mohou být např. čerstvé sýry Gervais, které jsou bohaté na vápník a zdraví prospěšné bílkoviny, doplněné třeba zeleninou, ovocem nebo celozrnným pečivem.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,300
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma