Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

ADRA: Výtvarný projev dětí je velmi inspirující

ADRA: Výtvarný projev dětí je velmi inspirující
zdroj: tisková zpráva

Dětská výtvarná soutěž, vyhlášená organizací ADRA pro české základní školy, je letos zaměřena na problematiku rozvojových zemí. Podrobnosti sdělila serveru Tiscali.cz koordinátorka soutěže Alena Skutilová.

Výtvarné práce naleznete na adrese www.tiscali.cz/adra/

Co je ADRA?
ADRA je celosvětová organizace, která funguje ve více než 125 zemích světa. V České republice byla založena v roce 1992. Dnes patří mezi tři největší organizace v republice, které poskytují pomoc lidem v nouzi. V zahraničí poskytuje okamžitou pomoc obětem humanitárních katastrof, válečných konfliktů a také jim dlouhodobě pomáhá s cílem co nejdříve obnovit potřebné zdroje pro jejich obvyklý způsob života. V České republice se specializuje na dobrovolnictví ve zdravotnických a sociálních zařízeních a na organizování rozvojového vzdělávání.

Kdy a proč vznikl nápad uspořádat výtvarnou soutěž?
Nápad vznikl v roce 2006 jako součást programu rozvojového vzdělávání. Tento program je určen pro děti 3 do 18 let  a my jsme hledali způsob, jak děti přivést k zamyšlení se nad prostředím, v němž žijí a také nad tím, jaké podmínky pro život mají jejich vrstevníci v rozvojových zemích. Nakonec jsme pro malé školáky připravili soutěžení prostřednictvím obrázků. Děti zareagovaly velmi hbitě a úžasně. První rok přišlo 1380 obrázků, v roce 2009 již 3980 prací z více než 240 škol.

Proč jste zvolili zrovna malování?
Výtvarný projev dětí je velmi inspirující a umožňuje na malém prostoru a rychle sdělit, co autor cítí. Život v současném světě přináší stále více setkání nejrůznějších kultur a etnik a také mnoho rozdílných pohledů na způsob života. Stoupají nároky na vzájemnou toleranci a porozumění. Vzdělání v této oblasti do škol patří – učí se tam budoucí ekonomové, vědci, diplomati, učitelé, lékaři, státníci a politici, ale i řemeslníci a obchodníci. Všichni budou potřebovat schopnost cítit rozdíly mezi lidmi, pochopit je a zaujmout vlastní názor.

Jaká byla témata?
Začali jsme tématem pro dětskou duši nejdůležitější – „Doma je doma aneb kam patřím“. V následujících letech jsme děti vyzvali ke ztvárnění témat pomáhání potřebným (Pomáháme společně) a chudoby v rozvojových zemích (Děti proti chudobě). V loňském roce děti kreslily svůj pohled na život seniorů u nás i ve světě (Svět babiček a dědečků).

Kdy se soutěží,  kdo se může přihlásit a jaké jé téma letos? ADRA zdroj: tisková zpráva
Soutěž je určena pro děti, které navštěvují 1. stupeň základních škol, obrázky mohou zasílat na naši adresu do 20. dubna. A téma? „Škola základ života aneb vzdělání je k němu třeba“ – děti mohou malovat všechno, co dělají ve škole, a také své představy o tom, jak se učí jejich vrstevníci kdekoliv jinde ve světě. Více informací je průběžně zveřejňováno na www.adra.cz.

Kde můžeme vidět nejhezčí obrázky?
Nejhezčích padesát obrázků, které vybere porota, bude vystaveno od 5. května do 10. června v nové budově Národního muzea, a poté na slavnostním předání odměn v kulturním centru Zahrada v Praze 4, které se uskuteční v sobotu 12. června 2010.

Co čeká na vítěze?
Odměny dostane padesát nejlepších autorů, zvláštní ceny jsou určeny pro ty, kteří budou na první třech místech. Škola, která bude mít mezi padesáti nejlepšími nejvíc autorů, dostane cenu od Nakladatelství Fraus – interaktivní učebnici.

Patrony letošního ročníku jsou  Magda Reifová, Martin Dejdar a Petr Vacek – proč ?
Protože jsou s životem dětí spjati nejen svým rodičovstvím, ale také tím, že se aktivně podílejí na televizních pořadech, v nichž malí diváci naleznou zábavu i poučení. Děti tyto herce dobře znají a jak známo, televize je médiem, které ovlivňuje nejen náš život, ale výrazně utváří pohled na svět právě u dětí. Děti se často ztotožňují s představiteli televizních rolí a tito tři jsou pro ně určitě vzorem hodným napodobování.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma