Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

8 důvodů, proč se neopalovat

8 důvodů, proč se neopalovat
Opalování | zdroj: Getty Images

Nebylo vám shůry dáno a vaše kůže není schopna rovnoměrného čokoládového opálení? Nevadí, opalování má i své stinné stránky.

Tento článek není v žádném případě nepřátelsky zaměřen proti sluníčku a jeho – za jistých okolností a v určité míře – blahodárným paprskům. Naopak, vitamín D je také potřeba. A ruku na srdce, slunce má kromě jiného prokazatelně pozitivní vliv i na naši psychiku. Leč nespravedlnost světem vládne: kde matka příroda rozhazovala, jinde zase ubrala. Máte-li světlou kůži s nedostatkem pigmentu, neopalujete se, ale zásadně jen spalujete, nezoufejte a podívejte se na svoji situaci s nadhledem. Časté a několikahodinové opalování s sebou nese řadu negativních vedlejších účinků, z nichž u většiny není o co stát.

1. Au, to pálí!

U delšího vystavování se sluníčku hrozí riziko spálení kůže, a to zvlášť v případě, že jde o první slunění a barva vaší kůže si v ničem nezadá s barvou čerstvě napadlého sněhu. Nechcete přece vypadat jako humr lehce podušený v páře (v lepším případě), nebo jako spařené prase (v tom horším). 

Četnost a intenzitu slunění byste měli také podřídit vašemu fototypu.
Četnost a intenzitu slunění byste měli také podřídit vašemu fototypu.

2. Bezesné noci

Pokud už k spálení kůže dojde, bude to opravdu, ale opravdu nepříjemné. S největší pravděpodobností se několik dní pořádně nevyspíte, a to bez ohledu na to, kolik spacích poloh na míru vašemu zpraženému tělu vymyslíte.

3. Sexy červená

A máme tu spálenou kůži do třetice: zarudlá a žárem sálající kůže bohužel moc dobře nevypadá, estetický efekt je tedy všehovšudy nulový. 

4. Lázeň z vlastního potu

Znáte to. Lehnete si v bikinách na deku, svoje tělo nabídnete slunci a za pár minut už se koupete v nepříjemně kluzké a lepivé lázni z vlastního potu. Vlasy se vám lepí na obličej, stékající čůrky potu vás lechtají. A slunce pořád pálí a pálí a vy se stále potíte a potíte. Fuj!

Nechte si sluncem vyčarovat zdravou barvu, ale nepřehánějte to.
Nechte si sluncem vyčarovat zdravou barvu, ale nepřehánějte to.

5. Co v mládí zasejete, ve stáří sklidíte

Nadměrné slunění jistě zdravé není, nehledě na to, že vaše kůže má velmi dobréhopamatováka. Každé spálení, každé poškození, každé sluncem vyprahlé místečko si poznamenává na listinu hříchů a v pozdějším věku s vámi zúčtuje. Mimo jiné třeba v podobě hlubších vrásek asvraštělé kůže.

6. Tanorexie

Ano, na získávání bronzu si člověk může vypěstovat i psychickou závislost. Takový člověk není schopen vnímat svoje UV zářením zmučené tělo reálně a stále si připadá nedostatečně opálený, ne-li dokonce bledý. Souvisí to s ideály krásy, kdy snědá barva je vnímána jako hezčí a více žádoucí.

Opálený vzhled je trendy.
Opálený vzhled je trendy.

7. Ach, ta prchavost!

Hodiny a hodiny se smažíte na slunci, nudíte se, podstupujete výše uvedené, ale proč vlastně? Proto, abyste na pár dní či týdnů získali intenzivní opálení, které vám navíc bez průběžného přiživování začne rychle blednout.

8. Hrozba jménem rakovina

Ano, na závěr neustále připomínaný a nepříliš originální, nicméně nesporný fakt. Nadměrným sluněním, nedostatečnou opalovací ochranou a s každým spálením u sebe výrazně zvyšujete vznik rakoviny kůže. 

AUTOR: Kristýna Hliňáková

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma