Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

60 let na křídlech Albatrosu

60 let na křídlech Albatrosu
zdroj: tisková zpráva

Ať jsem kdo jsem, vyrostl jsem s Albatrosem - tak zní podtitul výstavy, do jejíhož zahájení zbývá necelý měsíc.

Jubilejní výstava dětské knihy bude v Galerii Klementinum zahájena slavnostní vernisáží v úterý 24. listopadu. Prezentace nakladatelství, které se za šest desetiletí své existence stalo synonymem pro dětskou knihu, bude trvat až do 7. února 2010.

Dosud největší přehlídka úspěchů dětské literatury u nás za uplynulé roky soustředí do prostoru barokní chodby Galerie Klementinum stěžejní díla české i zahraniční literatury pro děti a mládež. Nebude chybět žádná z dětských hvězd té nejvyšší svítivosti, na nichž vyrostly a stále vyrůstají generace čtenářů – počínaje kocourem Mikešem, Pejskem a Kočičkou a Ferdou Mravencem přes Krtka, Rumcajse, Vílu Amálku, Boba a Bobka či Maxipsa Fíka až po Harry Pottera, Malého prince či komiksového Tintina.

 

Jejich sešlost aspiruje na jednu z kulturních událostí před Vánocemi a na začátku příštího roku, na kterou se mohou těšit nejen děti, ale i jejich rodiče a prarodiče. Výstava je koncipovaná tak, aby si dětské, ale i dospělé publikum prostřednictvím vystavených knih a

reprodukovaných ilustrací připomnělo své oblíbené knihy. Jak říká spisovatelka Alena Ježková, která je společně s literární historičkou Janou Čeňkovou a kunsthistorikem Janem Rousem autorkou výstavy a její koncepce: „Výstava je příležitostí i pro nás dospělé, abychom znovu potkali knihy vlastního dětství. Teprve nad desítkami knižních titulů z produkce Albatrosu člověk pochopí, jak mnoho dětská kniha znamená, jak dítě neznatelně utváří a kultivuje, jak ho vede, a to doslova po celý život.“

 

Součástí výstavy bude bohatý program autorských čtení, besed a výtvarných dílen určených především pro děti. Výstava potrvá až do začátku února a organizátoři věří, že v Galerii Klementinum bude živo po celou dobu konání. Děti si vedle účasti na besedách budou moci namalovat obrázek na motivy nejznámějších příběhů či vystřihnout oblíbenou postavičku dětského hrdiny. V expozici výstavy návštěvníci najdou bezmála dvě stě knižních titulů, které budou prezentovány ve skleněných vitrínách či prostřednictvím ilustrací na panelech.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,140 23,320
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma