Dnes je pátek 3. května 2024., Svátek má Alexej
Počasí dnes 19°C Občasný déšť

6 pokojových rostlin, které vám doma vyčistí vzduch

6 pokojových rostlin, které vám doma vyčistí vzduch
zdroj: Lena Noir / Shutterstock.com

Prostředky pro čistější vzduch v domácnosti jsou velmi důležité, a to hlavně ve městě. Naštěstí se čistého vzduchu můžete dočkat díky pár rostlinám. Podle odborníků mnoho lidí trpí syndromem nezdravých budov, protože se v nich drží hodně toxinů ze smogu, nábytku, koberců a dalších zdrojů.

Mezi příznaky tohoto syndromu patří:

  • podráždění očí a nosu,
  • vyrážka,
  • alergie a astma,
  • vysoká citlivost kůže.

Lopatkovec

Lopatkovec je nádhernou pokojovou rostlinou, která ozdobí každý domov. Jestli nejste příliš na pěstování, můžete si samozřejmě pořídit čističky vzduchu. Fanoušci zeleně mohou podpořit čistý vzduch s touto i dalšími rostlinami. V tomto případě si užijete také nádherně bílé květy. V květinářství ji najdete také pod názvem toulcovka.

Tchynin jazyk

Tato rostlina z Afriky je známá tím, že je velmi nenáročná a zvládnou ji i začátečníci. Pokud to na vás bude stále příliš, podívejte se na e-shop Okay.cz. Najdete tam mnoho čističek, které nebudete muset zalévat. Tchynin jazyk vám pomůže s běžnými toxiny, ale také s benzenem, trichloretylenem nebo toluenem. Není ovšem vhodná do domova s dětmi nebo domácími mazlíčky.

Toulitka

Název je sice podobný, ale vzhled úplně jiný. Tato rostlina pochází z pralesů v Jižní a Střední Americe. Je zvyklá na vysoké teploty i vlhkost. Nemá ale ráda přímé slunce. Zbaví váš domov mnoha toxinů, ale není vhodná k malým dětem nebo domácím mazlíčkům, protože může být při konzumaci jedovatá. Pozor si dávejte také příliš studenou vodu při zalévání, kterou nemá ráda.

Dracaena

Tato elegantní rostlina vám vydrží celou věčnost, když se o ni budete dobře starat. Její vzhled se hodí do každého domova. Miluje slunce, ale nesmíte ji postavit na přímé slunce. Nabídněte jí také vysokou vlhkost a bude naprosto spokojená. Zbaví vás nespočtu toxických látek z vašeho domova a zároveň získáte velmi krásnou dekoraci do svého domova.

Aloe vera

V tomto případě budete mít doma multifunkční rostlinu. Nejen, že vám vyčistí domov od toxinů, ale také ji můžete využít pro domácí kosmetiku. Denně potřebuje 8-10 hodin denně a zalévání jednou za 3-4 týdny. Nebude vás stát příliš mnoho vody a získáte rostlinu s blahodárnými účinky na tělo. Dávejte si pozor, aby se nedostala blízko dětí nebo domácích mazlíčků. Při konzumaci může být totiž škodlivá pro jejich zdraví.

Fíkus

Obyčejný fíkus vám naprosto postačí k tomu, abyste se doma zbavili všech toxických látek. Některé druhy jsou velmi malé, zatímco jiné dorůstají mnoha metrů. Máte zde nespočet možností, ze kterých vybírat a každá z nich vypadá trochu jinak. Zalévejte ji pravidelně, ale střídmě. Listům nevadí ani vyšší teploty nebo suchý vzduch. Pořiďte si jednu z těchto rostlin a budete mít domov nejen krásnější, ale také mnohem zdravější.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 3.5.2024 Exchange s.r.o.

EUR 24,990 25,110
USD 23,260 23,440
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma