Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 1°C Polojasno

5 tipů, jak nakupovat módu efektivně

5 tipů, jak nakupovat módu efektivně
zdroj: tisková zpráva

Ať jste žena v domácnosti nebo vysoce postavená manažerka, máte jedno společné – naprostý nedostatek času a tendenci odkládat všechno, co je jen možné odložit, a tedy i nákupy všeho kromě jídla.

Pokud se chcete vyhnout drastickým opatřením typu nákupu oblečení v hypermarketech společně s jídlem, pak se zkuste řídit našimi pěti tipy a uvidíte, že vám nákupy nejen zaberou mnohem méně času, ale navíc z nich budete mít i větší radost.

1. Zapomeňte na obrovská nákupní centra
Věřte, že ve velkých nákupních centrech s desítkami obchodů čas spíše ztratíte, než že byste ho ušetřili. Určitě to znáte - ve velkém  obchodním centru strávíte celý den a výsledek není valný. Odnášíte si jen pár triček, která šla koupit kdekoliv jinde a navíc jste jejich nákupem strávili půl dne. Chcete projít všemi obchody, abyste náhodou něco nepřehlédli, a proto každým prolétnete, a pokud vás nějak kousek neosloví na první pohled, většinou z obchodu odejdete, aniž byste si prohlédli všechno zboží. Přeci toho ještě musíte tolik projít...

„Pokud opravdu chcete ušetřit čas, vyberte si jen pár svých oblíbených obchodů a projděte si jejich nabídku důkladně. Nejen že tak nepřehlédnete skvělé sako, které někdo pověsil nepozorně mezi košile, ale zároveň ušetříte čas i energii ve zkušebních kabinkách. Nikoho nebaví neustále se svlékat a oblékat. Když si ale vyberete v jednom obchodě, můžete si vše zkusit najednou. Navíc si i vyzkoušíte, jak k sobě jednotlivé kousky ladí,“ radí Delphine Prokešová, marketingová ředitelka Nákupní galerie Myslbek.

2. Nakupte si o polední pauze
Samozřejmě nenajdete obchod, ve kterém mají všechno, co hledáte, a proto jich budete muset navštívit více. I v menších nákupních centrech ale najdete módu, doplňky, kosmetiku i obuv pohromadě a i zde je z čeho vybírat. Přitom se nemusíte nutně trmácet na kraj města do velkých nákupních center, ale na nákup můžete zajít třeba i během polední pauzy nebo cestou z práce domů. V centru každého města nejdete nákupní zónu, a i když jste ji možná opomíjeli, zkuste se poohlédnout tam. Třeba vás svou nabídkou překvapí a navíc vám ušetří čas.

3. Nakupujte ve velkém
Objevili jste perfektní džíny?  Kupte hned dvoje! Nebo skvěle padnoucí tričko? Vezměte si ho ve více barvách! Kalhoty, trička, košile, ale i běžné spodní prádlo jsou základní věci, bez kterých se neobejdete a nosíte je takřka denně. Stejně jako každý jiný kus oblečení se ale rychle obnosí, seperou nebo zničí, a čím víc je nosíte, tím rychleji se „opotřebí“ a musíte vyrazit pro nové, ideálně co nejpodobnější těm starým. Není ale jednodušší a efektivnější koupit si naráz dvoje třeba různé barvy a ušetřit si tak čas i nervy?

4. Nechte jiné nakupovat za vás
Osobní stylista vyvolává dojem zbytečného luxusu a vy si možná říkáte, že je mimo vaše cenové možnosti. Je to přitom obrovský spořič času a navíc vám pomůže s výběrem vhodného oblečení i doplňků. Mnohé obchody už dnes nabízejí služby osobního stylisty a navíc zcela zdarma. Stylista nejenom že dokáže poradit, jaké barvy a střihy se hodí k vaší postavě, má ale i přehled o nabízeném zboží. Ví přesně, kam sáhnout, kde hledat a co se k čemu hodí. Vy mu pouze řeknete, co hledáte a jaká je vaše představa (k jaké příležitosti, jaký styl a cenová relace) a pak můžete jen sedět a vybírat si z toho, co vám přinese až do zkušební kabinky. Nejen že je to mnohem pohodlnější, ale osobní stylista vám ušetří spoustu času. Navíc vás určitě příjemně překvapí, jak dobře mohou vypadat kousky, které byste si sama třeba vůbec nevybrala.

Podobnou službu nabízejí nejen luxusní butiky a obchodní domy, ale můžete ji vyzkoušet i v Nákupní galerii Myslbek. V rámci akce „Den s osobním stylistou“, která zde probíhá několikrát do roka, se zde můžete objednat a zadarmo si vyzkoušet, jaké to je, když někdo nakupuje za vás.

5. On-line nákupy oblečení čas neušetří
Je to paradoxní, ale on-line objednávání oblečení vám čas neušetří a naopak může často přinést víc starostí, než by se mohlo zdát. Objednávky 24 hodin/7 dnů v týdnu se zdají sice lákavé, ale především u oblečení mají svá četná úskalí. Můžete si sice vybírat, kdykoliv máte chvilku, ale většinou jsou výsledkem hodiny strávené na síti nekonečným brouzdáním po neodolatelných nabídkách, které pak ve skutečnosti nikdy nejsou vlastně až tak výhodné, přičtete-li třeba jen poštovné. Navíc, pokud nemáte úplně typickou konfekční velikost, počítejte s tím, že budete oblečení často na vlastní náklady vracet a vyměňovat. A to stojí nejen peníze, ale i další čas.

Pokud se ale rozhodnete pro nákup přes internet, vždy se podle katalogu dané firmy ujistěte, jakou máte konfekční velikost. Ve standardních konfekčních velikostech totiž mohou být i mnohacentimetrové rozdíly, a museli byste tudíž oblečení vracet.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma