Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Skoro zataženo

5 tipů, jak na vymazlený Instagram

5 tipů, jak na vymazlený Instagram
zdroj: tisková zpráva

Jednotný vzhled fotek, promyšlené bio a autentičnost. To jsou jen některé kroky, které vám pomohou k úspěšnému Instagramu. Jaké jsou ty další?

Mít úspěšný instagramový profil je v dnešní době stejně (ne)možné, jako vyhrát sportku. Díky neustále se měnícímu algoritmu a přehlcení této sociální sítě zde už neprorazíte tak snadno, jako tomu bylo ještě před pár lety. Avšak kdo se snadno vzdá, nic nezíská. Máme pro vás 5 tipů, díky kterým si pomalu, ale jistě, vymazlíte svůj Instagram k dokonalosti.

Nepodceňujte bio
Bio neboli biografické údaje se nachází na vaše profilu hned pod profilovou fotkou. Můžete si říct, že na něj stejně nikdo nekouká, a tak je zbytečné se mu věnovat. Opak je ale pravdou. Pokud na vás narazí nový člověk, pravděpodobně si váš profil rozklikne a o tom, jestli vás bude sledovat, rozhodnou nejen fotky, ale právě i bio. Jedná se však o poměrně malý prostor na sdělení toho nejdůležitějšího. Jak by tedy takové bio mělo vypadat?

  • Buďte výstižní: Snažte se charakterizovat se pomocí jedná věty. Je to fuška, že?
  • Za humor máte plusové body: Na Instagramu se lidé chtějí především bavit
  • Využijte možnost odkazu: Máte vlastní webové stránky nebo třeba youtube kanál? Dejte odkaz do příslušné kolonky v biu, aby se vaši přátelé a fanoušci mohli podívat.
  • Přidejte emotikony: Smajlíci jsou více než tisíc slov, ale pozor, všeho moc škodí
  • Vymyslete si svůj hashtag: Ten poté může sloužit i jako jednotící prvek vašich příspěvků, ale o tom ještě bude řeč.

Důležitá je pravidelnost
Aby se lidem líbila vaše prezentace je na vás. Musíte si vyhrát s fotkami a popisky, to je jasné. Ale jak udělat to, aby si vás všimli? To už totiž tak „snadno“ neovlivníte. Existuje totiž malý nezbedný skřítek, který má jméno algoritmus. Ptáte se, v čem spočívá a jak funguje? To je ta záhada, nikdo to totiž tak úplně neví. Algoritmus se téměř neustále mění a informace o jeho fungování jsou utajovány. Co se však moc nemění je fakt, že záleží na pravidelnosti publikace příspěvků. Když si dáte měsíc pauzu, je dost možné, že přijdete o velký zásah svých fanoušků a jen těžko budete tuto ztrátu dohánět.

Obecně se doporučuje, publikovat příspěvky podle toho, kdy je aktivní vaše cílová skupina. Většinou to bývá buď brzy ráno 6-9 hodina nebo naopak večer 17-20 hodina.

Ptáte se na ideální počet příspěvků za týden? Udává se číslo 3, ale samozřejmě dobré je, když si s tímto trochu pohrajete a vyzkoušíte, v jaké dny mají vaše příspěvky největší úspěch.

Kouzlo flatlay fotek
Správně poskládaná kompozice vyfocená shora sbírá na Instagramu jedno srdíčko za druhým. Boom flatlay fotek již sice proběhl, ale to nic nemění na to, že mají stále své kouzlo. A jak na úspěšnou flatlay fotku?

  • Ať už fotíte jídlo, kosmetiku, oblečení nebo podzimní listí, všechny komponenty na fotce by k sobě měly tematicky pasovat a doplňovat se
  • Pokud možno foťte na rovné ploše a za denního světla
  • Princip flatlay fotky tkví ve focení z ptačí perspektivy
  • Vybírejte si jednoduchá pozadí. Vyniknout by mělo hlavně to, co fotíte.
  • Méně je více. Dejte si pozor, aby komponentů nebylo moc.
  • Slaďte celou fotku do podobných barevných odstínů

Sjednoťte vzhled fotek
Okolo tohoto tématu se vedou živé debaty. Jedna strana radí dodržovat na sto procent sladění feed, druhá trvdí, že na sladěném feedu vůbec nezáleží. Tak kde je pravda? Jak to tak většinou bývá, pravda se nachází někde uprostřed. Samozřejmě nemusíte mít tzv. sterilní Instagram bez jediné chybičky, ale na druhou stranu byste si měly najít pojící prvek, který bude vaším podpisem. Může to být jeden filtr, který použijete na všechny fotky, barva, která se na každé fotce objeví nebo třeba ozvláštnění fotek formou stickers.

Tento jednotící prvek pak bude sloužit jako váš rukopis. Co to znamená? Že když si vaši fanoušci budou projíždět záplavu příspěvků, ten váš mezi nimi poznají, a to právě díky prvku, který vaše fotky bude pojit.

Otiskněte do Instagramu sebe
Jak si vykopat cestu do instagramového pekla? Kopírováním. Ať už se budete snažit napodobit profil někoho jiného, styl fotek nebo i psaní popisků k fotkám, vaši fanoušci to prokouknou. Vycítí, že k nim nejste upřímní, a že se jedná o faleš. Nebojte se být sebou a nesnažte se o dokonalost. Čím více sebe obtisknete do Instagramu, tím více bude lidi bavit. A nenechte se zmást, neznamená to postovat jen fotky selfíček. Pojďme se na autentičnost podívat trochu zblízka.

  • Zamyslete se, o čem chcete, aby váš Instagram byl: Můžete přidávat jen ústřižky ze svého života, zaměřit se na jedno konkrétní téma nebo na Instagram psát třeba básničky, fantazii se meze nekladou. Tento krok je důležitý, právě díky němu budete mít jasně danou představu toho, co od Instagramu očekáváte.
  • Přidávejte pouze své příspěvky: Nekopírujte nápady, ale ani fotky. Hezké fotky z Pinterestu sice nasbírají lajky, ale kromě toho, že se jedná o krádež fotek, přestane vás to po chvilce bavit, jelikož to nebude „vaše“.
  • Mluvte se svými fanoušky: Dávejte na konec příspěvků otázky, ptejte se, vyzvídejte. Interakce s fanoušky je velmi důležitá. Vytvoříte si tím s nimi vztah postupem času si vybudujete svou „fanouškovskou základnu“, která vám ráda poradí, ale i pomůže.

Aplikace, které se vám budou hodit
Na závěr se s vámi podělíme o pár aplikací, které vám pomohou nejen v úpravě fotek, ale také v jejich naplánování. Všechny jsou v základní verzi zdarma, a tak si můžete vyzkoušet, zda vám vyhovují, aniž byste za ně museli utrácet peníze. Všechny aplikace jsou ke stažení na GooglePlay i v AppStore.

  • Lightroom: V této aplikaci najdete zejména nejrůznější presety, která vaši fotku upraví pomocí barev, jasu a kontrastu. Pokud si vyberete jeden preset a budete ho používat na všechny fotky, bude váš Instagram působit sjednoceným dojmem.
  • Facetune: Potřebujete zamaskovat pupínek nebo odstranit vlasy, který vám na fotce zakrývá oko? Facetune vám umožní retušovat fotky, rozmazat pozadí i přidat si make-up. Ale myslete na to, aby fotka působila realisticky. Všeho moc škodí.
  • Unfold: Chcete, aby vaše příspěvky vypadaly jako fotky z polaroidu? Nebo byste rádi přidali do fotky text? V aplikaci Unfold najdete nejrůznější šablony, do kterých můžete fotky vložit a dát jim tak unikátní a tolik neokoukaný vzhled.
  • Planoly: Díky této aplikaci si můžete zveřejnění jednotlivých příspěvků naplánovat dopředu. Aplikace je za vás poté publikuje.

Chcete proniknout do světa sociálních sítí hlouběji? Lenka Hnidáková, kterou můžete znát jako Leli´s Cupcakes, vás na webináři sociálních sítí zasvětí nejen do Instagramu, ale i do Facebooku.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,690 23,870
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma