Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

20 let bez opony!

20 let bez opony!
zdroj: tisková zpráva

Dne 17. listopadu 2009 bude část centra Prahy patřit nejrozsáhlejším oslavám 20. výročí pádu železné opony v tehdejším Československu.

Pod názvem 20 LET BEZ OPONY - MÁME CO SLAVIT! připravila obecně prospěšná společnost Opona vzpomínkový průvod z Albertova na Národní třídu, po trase, po jaké se šlo před dvaceti lety. Na Národní třídě průvod ukončí ojedinělý slavnostní koncert
s netradiční dramaturgií, na kterém skupina Monkey Business doprovodí celou řadu
sólistů nejrůznějších žánrů. Akce je zcela otevřená, určená při širokou veřejnost,
všechny, kteří mají chuť si připomenout zlomový okamžik našich moderních dějin.
Celý program bude zahájen 17. listopadu odpoledne, v 15:00 na Albertově. Po přibližně
půlhodinovém programu, ve kterém vystoupí mj. zástupci tehdejších i současných studentů, se pak průvod vydá po historické trase na Národní třídu. Zde, poblíž křižovatky
s Mikulandskou ulicí, proběhne velké skupinové fotografování všech účastníků, kteří si
přijdou zavzpomínat. Foto po dvaceti letech vytvoří fotograf týdeníku Reflex Tomáš Třeštík.

Bezprostředně poté proběhne symbolický pád železné opony, který odstartuje druhou část
oslavy. Přímo na Národní třídě, uzavřené pro dopravu, proběhne od 18 hodin ojedinělý koncert. Za doprovodu Monkey Business vystoupí výrazné osobnosti české hudební scény - Vladimír Mišík, Dan Bárta, Vlasta Třešňák, Lenka Dusilová, Vladimír Merta, Pavel Zajíček, Tony Ducháček, Michal Ambrož, rappeři James Cole, Vladimir 518 a Orion. V unikátních verzích a aranžmá Romana Holého a Monkey Business zazní písně, které nejen v době svého vzniku pomáhaly lidem věřit, že se do naší země vrátí svoboda myšlení a projevu. Koncertem bude provázet Zdeněk Suchý. Po skončení vystoupení všech účinkujících bude následovat tématický blok písní s DJem Mardošou, členem skupiny Tata Bojs.

Hostem koncertu bude i prezident Václav Havel: „Pochod studentů z Albertova na
Národní třídu byl před dvaceti lety skutečným počátkem naší nenásilné revoluce.
Budu rád, pokud si právě studenti, ale nejen oni tento den připomenou, mimo jiné i
koncertem na Národní třídě.“

Česká televize nabízí v úterý 17. listopadu od 16:00 do 23:20 rekonstrukci listopadu 1989 nazvanou Albertov 16:00.  Tomuto přímému přenosu z minulosti předchází od 15:35 Historický předkrm coby sumář klíčových předlistopadových událostí roku 1989.
Přenos studentského průvodu z Albertova přes Vyšehrad na Národní třídu, rekonstruovaný společností Opona o.p.s. rozdělí zpravodajské Události na odpolední a večerní blok.  V rámci celého tohoto pořadu televize veřejné služby například uvede: V den 20. výročí vzniku mýtu o mrtvém studentovi, který uvedl události listopadu 1989 do prudkého pohybu, svědectví o setkání důstojníka StB Ludvíka Zifčáka (alias mrtvého studenta Martina Šmída) s Janou Struneckou, tehdejší aktivistkou nezávislých iniciativ, která pomáhala studentovi Milanu Růžičkovi, aniž tušila, že jde o policejního provokatéra Ludvíka Zifčáka. Diskuse, které povede Michal Prokop s klíčovými protagonisty listopadu 1989 a z nichž vzešla nová společenská elita. Exkluzivní rozhovory s posledním generálním tajemníkem ÚV KSČ Karlem Urbánkem a s tehdejším předsedou Československé strany lidové Josefem Bartončíkem, rovněž aktérem dění, upozaďovaného kvůli pozdější lustrační aféře. Nově natočené interview s Michalem Danišovičem, náčelníkem městské správy VB, který zásahu 17. 11. na Národní třídě velel.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma