Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Ženský orgasmus

Ženský orgasmus
zdroj: tisková zpráva

Potřebují ženy orgasmus? Na tak jednoduchou otázku bohužel není snadné nalézt jednoznačnou odpověď.

Důvody by mohly být hned dva. Za prvé víme, že u žen při sexuálním vzrušení vytváří proudění krve do stydkých pysků, klitorisu a dalších částí genitálií napětí, které se uvolňuje právě díky orgasmu. Sex bez orgasmu proto alespoň u některých žen vede k různým bolestivým potížím a k nervovému napětí. A druhý důvod? Ženy sice mohou počít bez orgasmu, ovšem zjevně jim tu uniká vzácný dar. Ostatně i sexuologové podporují vědecké teze, že evoluční proces stvořil ženské a mužské tělo, přičemž jeho každá část a funkce má jasný důvod své existence.

Encyklopedie zdravé ženy v tomto směru uvádí, že „orgasmus je vyvrcholení sexuálního vzrušení doprovázeného u žen vaginálními kontrakcemi a u mužů ejakulací semene“. Kromě této poněkud nezáživné knižní definice nás však zajímá především to, že orgasmus nám poskytuje neopakovatelnou rozkoš. Je to sex, co nám otevírá lákavou cestu k orgasmu a fyzickému i psychickému uspokojení. Pojďme se tedy zaměřit výhradně na ženský orgasmus a na některá jeho mystéria.

Jak vlastně k orgasmu dochází? Na začátku všeho stojí sexuální vzrušení; jeho prvním neklamným znakem je fáze, kdy pochva začíná vylučovat lubrikační tekutinu. Následně dochází ke ztopoření klitorisu neboli poštěváčku, který je primárním orgánem ženské sexuality; jde o drobný a velice citlivý výrůstek nad ústím vagíny. S rostoucím vzrušením se prokrvují a nabývají na objemu také stydké pysky (zkušený milenec umí svou partnerku vzrušit takovým způsobem, že jsou její genitálie zduřelé, prokrvené a vlhké, aniž by je přímo stimuloval prsty, jazykem nebo penisem). Rozkoš ze vzrušení postupně zesiluje, zrychluje se srdeční tep, svaly se napínají a krevní tlak stoupá. Tvář a hrudník u některých žen výrazně zčervenají, bradavky vystoupí a klitoris může být těsně před vyvrcholením v některých případech natolik citlivý, že žena nesnese jakýkoliv dotek. Ve chvíli, kdy nastupuje orgasmus, mohou některé ženy dokonce na okamžik ztratit vědomí; odtud také francouzské synonymum pro orgasmus – „malá smrt“.

Samotný orgasmus je vlastně několik po sobě následujících poševních kontrakcí. Sexuologové Masters a Johnsonová zjistili, že k těmto „stahům“ dochází ve stejném rytmu, v jakém se odehrává i mužský orgasmus: v intervalech čtyř pětin sekundy. Počet kontrakcí se obvykle pohybuje od tří do dvanácti; u intenzivních orgasmů dokonce okolo dvaceti kontrakcí. Vnější znaky vyvrcholení bývají někdy nezkušeným partnerem považovány za nedostatek zájmu; žena se ztiší a celé její tělo jakoby ztuhne. Interpretace orgasmu v pornografických filmech, kdy sebou ženy divoce zmítají, trhají na kusy ložní prádlo, do krve drásají záda svého milence a křičí, je tedy v tomto případě poněkud zavádějící. Po orgasmu se tělo ženy postupně zklidňuje a přechází do normální stavu. Napětí svalů povolí, krev odtéká z překrvených poševních tkání, klitoris obnoví svůj původní tvar, děloha se vrátí do svého výchozího tvaru, a také tep, dýchání a krevní tlak se pomalu normalizují. Tato závěrečná fáze sexuální odezvy trvá někdy i půl hodiny a pro většinu žen je z hlediska emocionálního velmi příjemná.

Ženské genitálie však reagují na vzrušující podněty individuálně a tak si některé ženy nejsou jisté, zda skutečně prožívají orgasmus nebo jen příjemné pocity. Orgasmus je nepochybně velice subjektivní záležitostí – u některých žen je pouze mírný, zatímco u jiných naopak extrémně silný. U většiny žen se však jedná o stav, který zahrnuje rozjařenost, nutkavost, zvýšenou citlivost, pocity blaha či extáze. Bohužel i taková věc, jakou je sexuální vyvrcholení, má svou odvrácenou stranu. Některé ženy mají totiž v souvislosti s prožíváním orgasmu silný pocit méněcennosti, a to z toho důvodu, že u nich dochází k vyvrcholení pouze při stimulaci poštěváčku a ne při pohybech pyje v pochvě. I v současné době totiž stále přetrvává Freudův názor, že ženy mají dva typy orgasmu – klitoridální a vaginální – přičemž orgasmus dosažený přes klitoris je jaksi „méně zralý“ či dokonce méněcenný. Pro takové rozlišování orgasmu u žen však neexistují žádné vědecky ověřené podklady. Jde pouze o rozdíl v technice vyvolávání ženského orgasmu a v intenzitě orgasmické odpovědi, která se navíc za různých okolností různí. Na oba způsoby vyvrcholení se zaměřují také tantrické texty, které mimo jiné uvádějí, že centrum sexuální rozkoše se u žen nachází v klitorisu, přičemž k orgasmu dochází jeho přímým drážděním, případně stimulováním dalších erotogenních zón po celém těle. Pozornost však věnuje tantra stejnou měrou i vyvrcholení bez dráždění klitorisu, tedy orgasmu vaginálnímu. V tomto případě se však předpokládá rozvoj vaginálních svalů a příslušná cvičení.

A na závěr samozřejmě nelze nezmínit bod G – další stupínek v žebříčku sexuálního uspokojení. Toužíte rozšířit své orgastické umění o nalezení tohoto kouzelného místa, které vás údajně dokáže přenést do zcela nové dimenze sexu? Ano, někteří sexuologové potvrzují, že na ženském těle skutečně existuje místo, které při dostatečné stimulaci prstem či jiným třením vyvolá velice intenzivní orgasmus a současně i sekreci odpovídající mužské ejakulaci. Onen kouzelný bod na omak téměř stejně hrubý jako kočičí jazyk se nachází zhruba pět až deset centimetrů hluboko v pochvě, a to na její horní straně mezi stydkou kostí a děložním hrdlem. Ženy, které prožívají orgasmus skrze bod G, tvrdí, že jde rozhodně o ten nejúžasnější a nejintenzivnější sexuální prožitek. Pro přesnost zbývá doplnit, že tuto skrytou sexuální spoušť poprvé identifikoval německý gynekolog Ernest Gräfenberg. Není však důležité, zda je to bod G, vaginální či klitoridální orgasmus, jediné nebo naopak mnohočetné vyvrcholení. Erotův strom praxe zůstává věčně zelený a tak je jen na nás, jak si svůj sexuální život dokážeme zpříjemnit.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma