Dnes je úterý 16. prosince 2025., Svátek má Albína
Počasí dnes -1°C Zataženo

V Buenos Aires vzkvétají domácí restaurace

1. 1. 2011 – 10:42 | Ženy | red |Diskuze:

V Buenos Aires vzkvétají domácí restaurace
zdroj: tisková zpráva

Domácí restaurace, které si oblíbili cizinci i Argentinci, rostou v Buenos Aires jako houby po dešti. Nabízejí exkluzivní a diskrétní přístav klidu.

"Domácí restaurace zažívají rozkvět," prohlašuje třiatřicetiletý Alejandro Langer, jeden ze čtyřicítky restauratérů, kteří se rozhodli vařit u sebe doma. "Cizinci hledají alternativy ke klasickému stravování a Argentinci, kteří už mají dost tradičních restaurací, vyhledávají více soukromí," říká.

Bývalý fotograf Langer ostatně nazval svůj restaurant ve čtvrti Villa Crespo Diskrétní kuchyně. "Lidé se cítí příjemně, když mohou v podniku zůstat tak dlouho, jak chtějí: v klasických restauracích naopak zákazníci vědí, že musejí uvolnit stůl dalším zájemcům," konstatuje.

Ke stolu zve Alejandro Langer vždy ve čtvrtek, v pátek a v sobotu večer. Jiné podobné restaurace mají otevřeno jen dva večery v týdny, někdy jen jeden. Nezbytná jsou některá bezpečnostní opatření. Například zákazníkům zavolají až na poslední chvíli, aby jim dali přesnou adresu: nejdou totiž na veřejné místo, ale na návštěvu.

Přímý kontakt

Za jídlo se obvykle platí 130 až 160 pesos (asi 600 až 750 Kč) bez vína. Lahvinka vína stojí kolem 80 pesos (asi 370 Kč).

Langer nechal rodinné fotografie na stěnách jídelny, kde si zase hraje jeho dcerka, když se odsud odklidí osm malých stolků se svíčkami. "Víc jich tu nechci mít, jinak byl už nemohl hovořit se zákazníky, ztratil bych přímý kontakt," vysvětluje. Zrovna připravuje medailonek zabalený ve slanině s kávovou omáčkou, hlavní chod svého menu.

Tyto podniky vlastně přebírají zkušenosti slavných kubánských paladares zřizovaných u soukromých osob. Avšak zatímco v Havaně se tyto restaurace zrodily z nedostatku, z potřeby poskytovat za účelem přežití služby cizincům, v Buenos Aires mají zcela jiný význam. "Chceme změnit gastronomickou poptávku," prohlašuje Langer. Některé dobře zavedené restaurace tak zavírají své dosavadní lokály situované do ulice a otevírají nové uvnitř v domě nebo v bytě.

Klid a diskrétní prostředí

Je to i případ francouzského kuchaře Paula Gilleta z Bretaně na západě Francie, jehož první restaurace stála v srdci čtvrtě San Telmo v Buenos Aires, známé antikvariáty a starými domy. On a jeho manželka Corinne se pustili do podnikání, aby mohli zaplatit nájem. "Lidé, kteří sem přicházejí, jsou většinou Argentinci hledající klid a diskrétní prostředí," uvádí Paul Gillet a otevírá ústřice, zatímco jeho žena dohlíží na každý detail u stolu. Je to zde ještě intimnější než u Langera: šest lidí se chystá povečeřet tak, jako kdyby byli na návštěvě u přátel.

"Kuchyně domácích restaurací je velmi odlišná," zdůrazňuje Alan, Američan žijící v Buenos Aires. "Je vidět, že kuchaři vaří s radostí, je to mnohem živější zkušenost," soudí. "Také ceny jsou poměrně rozumné: domácí restaurace jsou někdy levnější než tradiční podniky," pokračuje Alan. V Buenos Aires je čtyři roky. "Je to tu příjemnější a tahle atmosféra vás změní," tvrdí.

Zdroje:

Předchozí článek

Rok 2011 se ponese v rytmu zásadních vládních reforem

Následující článek

Deset novoročních předsevzetí, jež si radši nedávejte

Nejnovější články