Dnes je pátek 17. května 2024., Svátek má Aneta
Počasí dnes 15°C Slabý déšť

Silnice bez nehod? Google testuje auto bez řidiče

Silnice bez nehod? Google testuje auto bez řidiče
zdroj: Profimedia

Hybridní Toyota Prius zvládla svůj (bez)řidičský test v Las Vegas na jedničku. Je však správné, abychom svěřili řízení auta počítači? Google říká jednoznačně ano.

Technologičtí nadšenci se mají na co těšit, nicméně zkušeným řidičům zřejmě přibyde pár vrásek na čele. V americkém státě Nevada totiž vyrazily na dálnice testovací vozy Google, které s pomocí mapových podkladů, radaru, laserových senzorů a kamery dokáží jezdit bez řidiče. Pro jistotu za volantem zatím seděli úředníci z nevadského Odboru pro motorová vozidla, aby na celý experiment dohlíželi. K velké radosti Google však dosavadní testy proběhly úspěšně.

Jak vidí silniční provoz auto bez řidiče? Zdroj: Profimedia.cz zdroj: Profimedia

Řidič se stává spolujezdcem

Již minulý rok byl v Nevadě pro tato „autonomní vozidla“ uzákoněn nový typ řidičského oprávnění. Hybridní hatchbacky Toyota Prius budou nyní moci jezdit po veřejných silnicích za účelem vývoje a dalšího testování. Poznáte je poměrně snadno - kromě snímací techniky na střeše automobilu budou všechny autonomní vozy označeny červenou SPZ se symbolem nekonečna na levé straně.

„Počítač řídí lépe než člověk,“ tvrdí Google

Zástupce Googlu Eric Schmidt šokoval veřejnost tvrzením, že „nechat řídit auta lidmi je zásadní chyba.“ Autonomní automobily mají být jedním ze způsobů, jak snížit či zcela vymýtit nehodovost na silnicích, neboť počítače dokáží analyzovat vozovku mnohem rychleji a spolehlivěji než lidé. Google není první společností, která usiluje o vytvoření samořídícího se auta. Podobná technologie je také předmětem armádního výzkumu i jednou z cest, kterou se chtějí ubírat výrobci automobilů.

Více naleznete na StudentPoint.cz

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 17.5.2024 Exchange s.r.o.

EUR 24,630 24,750
USD 22,650 22,830
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma