Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 3°C Oblačno

Sezame, otevři se! Proč jsou semínka sezamu jedna z nejzdravějších?

Sezame, otevři se! Proč jsou semínka sezamu jedna z nejzdravějších?
Sezam, černý a světlý | zdroj: ThinkStock

Sezamová semínka patří k těm nejzdravějším, ačkoliv se o jejich prospěšnosti obecně příliš neví. Domovinou sezamu indického je západ Afriky. Nyní se ale pěstuje především v Číně, Barmě, Mexiku a Indii. I přes svou "titěrnost" - semínko dosahuje asi dvoumilimetrového rozměru, je v něm obsaženo bohatství pro naše zdraví.

V naší české kotlině se se sezamem setkáváme především ve formě zdobení na pečivu, sladkém i slaném. Nepříliš rozšířený a používaný je také sezamový olej. 

Díky vysokému obsahu vápníku, hořčíku a fosforu se sezam doporučuje při léčbě zlomenin, ale i kojícím a těhotným ženám. Co se týče obsahu vitamínů, je bohatý na vitamíny B1, B2, B3 a karoten čili vitamín A, dále pak zinek, draslík, železo. Díky těmto látkám je vhodný při chudokrevnosti, ale i jako účinná zbraň proti neurózám a depresím. Při onemocnění srdce a cév se využívá jako dietní doplněk.

Sezamová semínka Sezamová semínka | zdroj: ThinkStock

Vysoký obsah zinku zase prospívá imunitě a metabolismu. Pomáhá také při onemocnění očí, vlasů, kůže či nehtů.

Rozdrcená semena sezamu se používají k výrobě pasty tahini, která je v oblibě v arabských zemích např. při výrobě hummusu a podobných pomazánek. 

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 17.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma