Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 1°C Oblačno

Proč přibývá alergiků?

Proč přibývá alergiků?
zdroj: tisková zpráva

Zvykli jsme si na ně a víme, že mohou číhat prakticky na každého z nás. Vždyť také v posledních dvaceti třiceti letech alergických onemocnění nebývale přibylo. Už dávno neplatí, že nás navštěvují pouze na jaře a v létě, mnohé pacienty „věrně“ provázejí v nejrůznějším prostředí po celý rok.

Alergické řetězení
Alergie navíc dnes jen málokdy přicházejí osamoceny. Šťastlivci, kteří si odkýchají své dva tři týdny v roce a mají klid, jsou spíše výjimkou. „Přibývající počet mnohočetných alergií dnes oprávněně vyvolává velké obavy,“ říká Prof. MUDr. Václav Špičák, CSc., přední český odborník v oblasti alergologie. Problémy přitom leckdy začínají „pouhou“ alergickou rýmou, kterou nejeden z pacientů považuje za banalitu. Časem se k ní ovšem velice často přidá například ekzém, kopřivka či alergie na potraviny. Kromě toho šedesát až osmdesát procent astmatiků trpí zároveň alergickou rýmou. Alergie nás navíc stále častěji přepadají dokonce i ve zralém a seniorském věku. A podle slov pana profesora s nimi dnešní pacienti zápolí mnohem déle než dřív, velice často dokonce celý život.

Příliš velká daň
Odborníci se shodují na tom, že velký podíl na stoupajícím počtu alergických onemocnění má moderní způsob života. „Přibývá nových škodlivin v ovzduší,“ upozorní na jednoho z „viníků“ profesor Špičák. A spolu s nimi se zvyšuje i počet alergenů a mění se jejich kvalita. Mnohdy bývají agresivnější než jejich předchůdci a snáz proto přivolávají alergické nemoci. Jejich vlivem stoupá navíc i agresivita pylových zrn. Stále výbojnější „záškodníci“ pak o to víc dráždí dýchací cesty – nosní sliznice i průdušky. S novými potravinami, čistícími prostředky a dalšími moderními vymoženostmi přibývá i nových alergenů. Pro někoho se tak může stát osudným exotické avokádo, pro jiného parfémovaný toaletní papír.

Alergie se stěhují s námi
„Lidé se stále častěji přesunují do měst,“ konstatuje profesor Špičák. „A současně s tím se příčiny alergií stěhují ze zevního prostředí do prostředí interiérů.“ Čím více času trávíme v kancelářích a doma u televizorů, tím více býváme alergičtí například na roztoče a různé plísně. A mnohdy nás přepadají i v prostorách, kde bychom je vůbec nečekali. Stačí, abychom si například zvykli v moderních zasklených lodžiích, kde není možnost větrání, sušit prádlo. Nevědomky tak plísním dopřejeme přímo ideální bydlení. Stejně nebezpečný pro rozvoj alergie může být ovšem také cigaretový kouř. Pokud si svoji cigaretu neodpustíme doma ani v kanceláři, pak riskujeme, že se dříve nebo později na vlastní kůži seznámíme s některou formou alergického onemocnění. Obzvlášť pokud k němu máme už v rodině genetické dispozice. Podle statistik je mezi alergiky a v rodinách astmatiků přitom třicet až čtyřicet procent kuřáků. Také stres bývá ovšem spolehlivým přivolávačem alergií. Stresové životní situace mohou například zhoršit příznaky alergické rýmy, astmatu i ekzému. Pokud se tedy chceme alergiím vyhnout, možná stojí za to se alespoň občas zamyslet nad tím, jestli musíme být vždycky a za každou cenu „moderní“.

O alergiích na webu
Jestliže se chcete o alergických onemocněních, jejich léčbě i prevenci dozvědět více, nalistujte webové stránky www.alergie.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma