Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Občasný déšť

Pestré, lahodné a zdravé přímo na váš stůl! Nechte se hýčkat chutí Japonska

Pestré, lahodné a zdravé přímo na váš stůl! Nechte se hýčkat chutí Japonska
zdroj: tisková zpráva

Kulinářské obzory obyčejného Čecha končí v lepším případě u pizzy a zaručeně domácích těstovin, v horším případě u čínských bufetů a fastfoodů. Zkusme ale něco nového, svěžího. Sushi.

Tak jako před lety zažívaly boom kuchyně italské a čínské, nyní  zažívá boom kuchyně japonská. Pod tímto pojmem si většina z nás představí syrovou rybu obalenou v rýži, tzv. Sushi (suši). Málokdo už ale ví, že Sushi v doslovném překladu vlastně znamená rýži kyselou. A není jen o rybách.

Tento tradiční japonský pokrm má více než tisíciletou tradici. První zprávy o jeho rozšíření pocházejí již ze 7. století n. l., kdy byla v Asii vlivem buddhismu zakázána konzumace masa.

Nejstylovější syrové maso

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Sushi je pro nás lehce tajemné, nějak ho neumíme přijmout, zařadit. Dá se toho najíst, aniž by na oběd padla výplata? Co ty syrové ryby, je to vůbec zdravé, jak se tvrdí? A je nutné k tomu konzumovat tu pekelně pálivou pastu a koupat rýžové válečky v sójovce?

Proč je Sushi zdravé?

Sushi se připravuje ze syrových ryb, krevet, chobotnic, sépií, zeleniny a hub. Lze ale také použít mnoho další ingrediencí, například avokádo, okurku, listový špenát, ředkev, dýni, bambus, vejce apod.

Právě díky škále ingrediencí zajišťuje Sushi pro naše tělo bohatý zdroj mastných kyselin, jódu, proteinů a minerálů. Kromě výživové hodnoty je oceňovaná i jeho podoba, častokrát přirovnávána k uměleckému dílu, která vyjadřuje životní styl Japonců.

Sushi jako gastronomický šperk

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Wasabi a sójovka? Klidně bez

Pokud nejste příliš konzervativní a Sushi jste přišli na chuť, je pravděpodobné, že jste si válečky z rýže namáčeli do japonské sojové omáčky a do trošky pálivého křenu wasabi. Takové servírování je u Sushi sice typické, ale pokud se chcete stát skutečnými znalci a fajnšmekry, asketicky si tyto doplňky odpustíte. Stejně jako pojídání hůlkami.

Konzumace

Sushi se totiž podle tradice drží lehce mezi palcem a ukazováčkem a do úst se vkládá obráceně tak, aby se maso stalo první složkou, která se dotkne jazyka. Jedině tak prý skutečný fajnšmekr s jistotou pozná, jestli je ryba čerstvá či ne. A právě wasabi i sójová omáčka by mohla tento dojem pokazit.

Asie na talíři

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Máte chuť na dobré a dostupné Sushi?

Jednou z možností je pokusit se o výrobu Sushi doma. Návodů “jak na to” je na internetu spousta a asi vám to nepřijde nijak složité. Ovšem vězte, že té pravé zručnosti při přípravě se obvykle dosahuje po desti letech tréninku. Důležité jsou i správné a kvalitní suroviny, které také nejsou obvykle dostupné.

Čerstvé, zábavné, rychlé

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Další možností je zajít si do restaurace, ovšem s ohledem na výše řečené to prostě snad ani nemůže být levná záležitost. V Praze je možná ještě jedna cesta - objednejte si Sushi domů. Dostanete ho připravené s profesionální péčí od kuchaře školeného přímo v Japonsku a za dostupné ceny.

Sushitime vám sedm dní v týdnu připraví kvalitní a čerstvé Sushi, jež si můžete nechat dovézt domů nebo do kanceláře. Máte chuť?

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,760 23,940
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma