Odborník radí pít mléko, nebo alespoň zakysané mléčné výrobky
6. 11. 2010 – 7:15 | Ženy | red |Diskuze:
Mléko je podle Pavla Suchánka z Fórazdravé výživy nezbytnou součástí stravy a nic na tom nemění nepodložená tvrzení kritiků a propagátorů různých výživových směrů, že pro člověka není přirozenou potravinou, zahleňuje a způsobuje alergie.
Odborník uvedl, že pokud někomu působí mléko trávicí potíže, neměl by ho zcela vyřadit, ale nahradit zakysanými mléčnými výrobky.
"To, že mléko zahleňuje, nikdo neprokázal, a nejsou o tom žádné informace ve vědeckých ani lékařských kruzích," zdůraznil. Rodiče se ho v poradně prý dost často ptají, zda mohou dítěti mléko dávat. Vysvětluje jim, že pokud právě jejich dítě tráví hůře mléko, může to být způsobeno nesnášenlivostí mléčného cukru, neboli laktózovou intolerancí.
V kysaných výrobcích není mléčný cukr
"Dá se to vyřešit jednoduše, že dítě dostává zakysané mléčné výrobky, kde už mléčný cukr není," řekl. Pro specifickou skupinu veganů a vegetariánů se podle Suchánka mluví také o tom, že by mohlo být řešením takzvané sojové mléko, přesněji sojový nápoj, protože mléko je označení pouze živočišných produktů. "To je ale řešení jen pro dospělé a pouze v určitých případech," upozornil.
Mléko a mléčné výrobky obsahují esenciální aminokyseliny, což jsou látky, které si tělo nedokáže samo vytvořit a musí je přijímat stravou. Rostlinné zdroje neobsahují tyto esenciální aminokyseliny v dostatečném množství. "Proto je vhodnější, když člověk nepije mléko, aby alespoň jedl mléčné výrobky, případně tvaroh, tvrdé sýry a další," dodal Suchánek.
Zdravé pro mláďata
Podle kritiků pijí v přírodě mléko jen mláďata, protože jen ona tvoří v trávicím traktu enzym laktázu štěpící mléčný cukr, laktózu. Postupem času, když se zvířecí mláďata odstavují, enzym se přestává tvořit. Nerozštěpená laktóza ve střevech vytváří plyny, způsobuje bolesti, nadýmání a průjmy.
Evropská populace však mléko konzumuje tisíce let a je na něj natolik zvyklá, že ho dokáže bez problémů trávit. Trávicí trakt lidí, na rozdíl od zvířat, nepřestává tvořit enzymy trávící mléko, a tak ho dokáže využívat i v dospělosti. Není tak tomu u všech lidských ras, většina asijské populace, část africké a některé další se nepřizpůsobily a mléko jim vadí. Mléko může vadit lidem také přechodně, například pro prodělaném zánětlivém onemocnění střev, časem se schopnost trávit ho vrátí.