Dnes je neděle 19. května 2024., Svátek má Ivo
Počasí dnes 7°C Dešťové přeháňky

Nové trendy ve fitness

Nové trendy ve fitness
zdroj: tisková zpráva

Pokud jste pravidelný návštěvník fitcenter, určitě vám neunikly dvě novinky této sezóny – rock and roll s nakládací činkou a skupinové cvičení s mopem… Ne, to samozřejmě nemyslíme vážně. Tyto vymyšlené absurdity mají jen ilustrovat, co všechno se občas někteří fitness inovátoři snaží prosadit. Zda je jejich motivací nabídnout návštěvníkům efektivní a zdravé cvičení, anebo prodat provozovateli fitcentra drahou licenci a vybavení, ať si případ od případu rozhodne každý sám.

Je jasné, že fitness je odvětví, ve kterém se trendy střídají minimálně stejně rychle jako móda v oblékání. Nemusí být samozřejmě pravda, že cvičení, které je právě letos in, je výsledkem něčího chladného kalkulu a nadělá na těle a zdraví účastníků více škody než užitku. Stejně tak ale neplatí, že se do nabídky fitcenter prosadí jen ty skutečně kvalitní cvičební programy. S dostatečným objemem financí na marketing by dost možná dokázala šikovná marketingová agentura prosadit i to cvičení s mopem. Čemu ale tedy věřit, pokud jste se chvályhodně rozhodli začít cvičit a vybíráte čemu se budete věnovat? Nejpoctivější odpověď asi je: sami sobě a zdravému rozumu. Zapátrejte v paměti jaké sporty vás dříve bavily, zvažte, čemu se rádi věnujete na dovolené, střízlivě zhodnoťte svůj vztah k tanci a jiným aktivitám provozovaným do rytmu hudby… Pokud v duchu ohrnujete nos nad pocením při skupinovém cvičení ve fitcentru, domluvte se raději s kamarádem na squash nebo si s partou najděte tělocvičnu na fotbálek. Pokud se v létě vyhýbáte obloukem kolu, rozmyslete si, jestli by Vás více než spinning nebavila některá forma aerobiku. Hodně může také napovědět tradice daného cvičení či pohybu, ze kterého vychází. Populární Pilates bylo vyvinuto před více než 100 lety. Historie některých forem jógy lze počítat na tisíciletí. Mnoho cvičebních programů si vzalo za vzor archetypální pohybovou aktivitu – tanec doprovázený rytmickou hudbou. Když zůstaneme v moderní době, je jisté, že k dnešní popularitě spinningu přispívá historie jízdy na kole, která se začala psát v polovině 19. století. Pomineme-li přirozený lidský pohyb – chůzi a běh - napadlo by vás, který silově-vytrvalostní sport má nejdelší tradici? Je to veslování. Úplné počátky veslování lze samozřejmě určit těžko a pro ilustraci zdravotního přínosu tohoto pohybu se nebudeme zabývat ani prací galejníků ve starověku.. Moderní podoba veslování se zrodila v Anglii, kde se již v roce 1715 jely první závody a od roku 1829 se jezdí proslulý závod osmiveslic Oxford – Cambridge. Na olympijském programu je veslování od prvních novodobých her v roce 1896. Vyvoďme z toho pouze to, že se nejedná o módní sezónní záležitost. Mnoho lidí si veslování bez argumentů chybně spojuje s nadměrným namáhání páteře a bolavými zády. Opak je ale pravdou. Správně provedené veslařské tempo procvičí a posílí svalový korzet jak máloco jiného. Důkazem může být Václav Chalupa, který poprvé reprezentoval v roce 1985, vloni se ve svých 41 letech kvalifikoval na OH do Pekingu a ve veslařské kariéře pokračuje i nadále. Kromě posturálních svalů pracují při veslování i všechny další hlavní svalové skupiny. Neméně důležité je, že jde o aktivitu šetrnou k pohybovému aparátu, protože jde o plynulý pohyb bez nárazů a dopadů, jehož intenzitu si může zvolit každý v širokém rozsahu.
TIPY NA SPORTOVÁNÍ A ZDRAVÉ HUBNUTÍ Z INTERNETU www.indoorrowing.cz Více o cvičení na veslařském trenažéru, jeho zdravotním přínosu, technice a možnostech využití. www.aerobic.cz Kalendář cvičebních akcí v celé ČR, rady odborníků www.mojekondice.cz Jedinečné komplexní poradenství v oblasti diagnostiky, treninku a výživy, které provozují mistři světa ve sportovním aerobiku - David Holzer a Jakub Strakoš. Využijte možnosti balíčku služeb za zvýhodněné ceny! www.davidhuf.cz Oficiální stránky trenéra Davida Hufa s nabídkou zajímavých víkendových pobytů.
Výše uvedené vás nenabádá k tomu jít rovnou zaplatit členské příspěvky do některého veslařského klubu, ale můžete si třeba vyzkoušet pohyb, který z veslování vychází a sice cvičení na veslařském trenažéru. Zaveslovat si na něm můžete ve většině dobrých fitcenter individuálně, anebo ještě lépe na skupinové lekci s instruktorem, který vysvětlí hlavní zásady, připraví lekci a opraví případné chyby. Tyto lekce nabízí například Lanna Fitness a Sportcentrum Evropská v Praze a v Brně Big One Fitness.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.5.2024 Exchange s.r.o.

EUR 24,680 24,760
USD 22,670 22,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma