Dnes je úterý 16. prosince 2025., Svátek má Albína
Počasí dnes -1°C Zataženo

Jarní únavu překoná dobré jídlo a zdravá aktivita, tvrdí znalci

10. 4. 2010 – 12:21 | Zdraví | red |Diskuze:

Jarní únavu překoná dobré jídlo a zdravá aktivita, tvrdí znalci
zdroj: tisková zpráva

Dobré jídlo a dostatek tělesné aktivity může příznivě ovlivnit lidské tělo v jakékoli roční době. Pomoci prý může také k překonání jarní únavy.

Člověk by ovšem měl vlastní organismus pečlivě poslouchat a nabízet mu zejména to, co mu dělá radost. Dbát by měl také na včasnou prevenci.

"Proti jarní únavě je dobré poslouchat tělo. Lidské chutě se v každém ročním období mění. Jídlo není jen potrava, ale také nálada a životní styl," řekl šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, který v populárním gastronomickém televizním pořadu nabádá k využívání čerstvých sezonních potravin.

Podle něj by člověk měl mít z jídla pokaždé požitek. Nic špatného nevidí na tom, když to jedlík s konzumací chutné stravy trochu přežene. "Jídlo a život patří k sobě. Kvalitní jídlo znamená kvalitní život. Důležitá je duševní rovnováha. Lidé, kteří neumějí dobře jíst, nemají tak kvalitní život jako ti, kteří to umí," tvrdí Pohlreich. "Dobře jíst" však neznamená pořádat hromady jídla, varuje. "Měly by to být dobré věci, které uvedou člověka do psychického zdraví," řekl.

Restauratéři i strávníci by se podle znalců měli orientovat na sezonní nabídku. Jarní jídelníček je tak "jako stvořený" pro zdraví. "S jarem přichází jakýsi očistný proces. Lidé touží po teplu a jednoduchém jídle. Hodí se čerstvé ovoce, zelenina, mladá zvířata, drůbež, jehněčí nebo telecí. Blíží se také chřestová sezona. Je to ideální 'čistič' organismu," upozornil Pohlreich.

Mnoho restaurací však podle šéfkuchaře na sezonní nabídku nedbá. "Je to ke škodě hostů i restauratérů. Platí fixní ceny za zboží celý rok. To je zbytečné. Chybí tam sezonní záležitosti. Malým úsilím se dá vyrobit mnoho zajímavého. Je to však stále problém české gastronomie i společnosti vůbec," míní.

Zdůraznil, že o své tělo by se každý člověk měl starat hlavně sám. "Nemůžeme (jako kuchaři) být manažery lidského zdraví. Ani se v tom nevyznáme," řekl. "Jako gastronomové se snažíme, aby jídlo bylo chutné. Nemůže však být 'ultrazdravé'. Do restaurací se chodí také trochu hřešit."

Základem pro dobrou stravu jsou podle Pohlreicha kvalitní potraviny. To však v českém prostředí vidí jako problém. "Není tady alternativa. Obchodní řetězce jdou po hmotě a objemu za co nejméně peněz. Působí to na principu pseudolidovosti," tvrdí známý kritik českých gastronomických poměrů.
Tvrzení, že kvalitní gastronomie je "pro snoby", je podle Pohlreicha neopodstatněné. "Je to hloupost. Na normálním jídle není nic snobského. Měl by to být standard," uvedl. Dodal zároveň, že hodně záleží na tom, zda lidé chtějí do kvality potravin investovat.

Podle lékaře Pavla Hronka je klíčem k překonání jarní únavy zejména aktivní život. "Člověk by se měl starat sám o sebe, když je zdravý. Neměl by však pouze spoléhat na lékaře, ale také se zapojit do léčebného procesu a lékaři aktivně vypomáhat," řekl.

Pomoci pacientům ke zdraví by podle Hronka měl také moderní systém sledování zdravotního stavu, který nabízí elektronická zdravotní knížka. "Pomáhá sledovat prevenci, termíny očkování a stará se také o pravidelnou zdravotní péči. V době nemoci pak poskytne dostatek informací, které mají pomoci smysluplné a cílené léčbě," vysvětlil.

Podle průzkumu neziskové organizace HealthCare Institute a společnosti IZIP trpí 30 procent Čechů nadváhou a 25 procent obezitou. S tímto problémem se v Česku potýká 13 procent dětí ve věku od šesti do deseti let. Elektronický systém sledování zdravotního stavu nabízí třeba sledování hladiny tělesného tuku a cukru a plánování prevencí v závislosti na aktuálním stavu organismu.

Zdroje:

Předchozí článek

Policie stále neví, proč se dvojice pokusila upálit

Následující článek

Když se dva hádají příliš dlouho, důvod zmizí pod hladinou

Nejnovější články