Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Hrozba žen: Rakovina děložního čípku

Hrozba žen: Rakovina děložního čípku
zdroj: tisková zpráva

Hrozba, ze které má každý husí kůži. Rakovina! Pro nás, ženy, především dvě noční můry: rakovina prsou a rakovina plic.

V tomto díle se zaměříme na strašáka všech žen, maminek a babiček – rakovinu děložního čípku. Každá jste o ní slyšela minimálně v televizních reklamách, kde různé společnosti nabízí ochranu formou očkování. Jak ale vzniká? Dá se jí pomocí očkování opravdu předejít?

Nádory na děložním čípku se dělí na nezhoubné – polypy, a zhoubné – karcinomy. Polyp není nebezpečný, občas se může objevit a jeho odstranění není náročné. Zato karcinom přivede mnohé problémy. Je totiž sedmým nejčastějším zhoubným onemocněním.

Nejčastěji se objevuje mezi 35. až 45. a 60. až 65. rokem života žen. Díky vyšší úrovni lékařské péče – cytologickému screeningu, na který by měla chodit každá žena minimálně jednou za rok – se úmrtnost na tuto nemoc velmi snížila. Když lékaři zjistí nemoc v brzkém stadiu, máte velkou šanci na uzdravení.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Nejobvyklejším příznakem nádorů bývá krvácení mimo menstruační cyklus, bílý výtok, bolesti při pohlavním styku a potíže při močení. Samozřejmě za každým z těchto problémů může stát úplně něco jiného, především mykózy nebo záněty.

Genetická dispozice

Hlavní roli v této nemoci hrají lidské papilomaviry (HPV – angl. Human papilloma virus). Rizikové typy jsou HPV-16 a HPV-18. Dalšími riziky, které zvyšují možnost výskytu karcinomu jsou sexuálnípromiskuita (i ze strany muže!), špatná hygiena, vícečetné těhotenství, AIDS, dlouhodobé užívání hormonální antikoncepce, první pohlavní styk v nízkém věku, kouření a samozřejmě (stejně jako ve většině ostatních nemocí) genetická dispozice.

Největší prevencí, jak předejít karcinomu děložního hrdla, je vyvarování se rizikových faktorů a především důležité preventivní prohlídky u gynekologa. Další možností, o které se v této době hodně mluví, je očkování proti rakovině děložního čípku. Na trhu jsou dva druhy vakcín, které ale působí jen proti papilomavirům HPV-6, 11, 16 a 18. Jsou sice nejčastějším spouštěčem, ale ne jediným. Ideální věk na očkování je mezi 10 – 25 lety. V této době mají 13leté dívky očkování zdarma a podle mého názoru by neměly váhat.

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,140 23,320
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma