Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Hitler ožil! Divadelní kus s diktátorem uvádí Švandovo divadlo

Hitler ožil! Divadelní kus s diktátorem uvádí Švandovo divadlo
Inscenace Mein Kampf | zdroj: Švandovo divadlo

Umělecký počin, který "vdechne život" osobnostem, jež v reálu za dobu svého života neplnili kladnou úlohu, ba dokonce v tomto případě byly zodpovědné za smrt milionů lidí, je vždy publikem vnímán odlišným způsobem. Jedna skupina považuje výběr tématu za natolik kontroverzní, že jej odsoudí hned v zárodku. Druhá skupina se jde prostě podívat a vytvoří si na věc vlastní názor.

Režisérka Anna Petrželková vytvořila téměř dvouapůlhodinové představení na prknech Švandova divadla, které bylo uvedeno v červnu roku 2012. Jeho oblibu dokládá i fakt, že je o něj i po více než rokapůlletém reprízování neutuchající zájem.

"Mladý Adolf Hitler přijíždí do Vídně, aby s velkou slávou absolvoval přijímací zkoušky na výtvarnou akademii. Nad odmítnutým zoufalcem se slituje Žid Šlomo, který ho chce s veškerou svou láskou převychovat, a odvrátit tak neúprosný chod dějin 20. století. Příběh nekonečných otázek a odpovědí, hořkého humoru i tichého pláče. Geneze jedné nenávisti hraničící s pravděpodobností. Z melodie valčíků se stává hřmot holínek. Fraška."

V nejbližším termínu se představení Mein Kampf odehraje 10. února.

 

 

 

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma