Dnes je sobota 18. května 2024., Svátek má Nataša
Počasí dnes 20°C Polojasno

Dámy, pálí vás to?

Dámy, pálí vás to?
zdroj: tisková zpráva

I nepříjemným infekcím dolních močových cest lze předcházet.

Zánět močového měchýře (cystitida) trápí alespoň jednou za život každou druhou Češku. Toto onemocnění se zpravidla projevuje častým nutkáním k močení, bolestí v podbřišku a pálením nebo řezáním při močení. Patří mezi nejčastější příčiny absence žen v práci. A rovněž i k nejčastějším důvodům, pro které lékař nasazuje antibiotika.

Ženám, jež jsou nemocné opakovaně, však mohou pomoci imunostimulační (imunomodulační) látky.

„Téměř u poloviny žen, u kterých spontánně odezněl nekomplikovaný zánět močového měchýře, vznikne do jednoho roku recidiva. Studie hovoří o 36 procentech recidiv u mladších žen a až o 53 procentech u žen starších 55 let,“ tvrdí as. MUDr. Kateřina Bartoníčková z Urologické kliniky Fakultní nemocnice Motol a dodává: „V případech, kdy je předpokládanou příčinou snížená obranyschopnost sliznic, pak hrají imunostimulanty, jako například přípravek Uro-Vaxom, důležitou roli.“

Ženy jsou ohroženy infekcí dolních močových cest podstatně častěji než muži. Může za to snadná anatomická dostupnost močové trubice a sliznice měchýře pro bakteriální infekci
(v 80 procentech jde o bakterie Escherichia coli) z okolí konečníku a pochvy. Obtíže většinou spouštějí prochlazení, celkové vyčerpání, pohlavní styk nebo oslabení při jiném souběžném onemocnění. Tedy stavy, kdy se mění prokrvení sliznice a bývá snížena celková obranyschopnost organizmu.

Většina rekurentních infekcí se odehrává v prvních třech měsících po první akutní atace. „Opakovaně nesprávné léčení, podcenění příznaků samotnou ženou, nedostatečná léčba či opakované střídání antibiotik naslepo vyčerpává přirozené zdroje obranyschopnosti. Řešením může být léčebný režim doplněný imunostimulanty. Ty se uplatní i v účelné prevenci recidiv onemocnění,“ konstatuje MUDr. Kateřina Bartoníčková.

K předcházení opětovných zánětů močového měchýře přispívá správný pitný režim, pravidelné močení a přiměřená osobní hygiena. Užívání imunostimulantů je vhodnou souběžnou léčbou při podávání antibiotik.

Časté záněty dolních močových cest vedou až k chronickým změnám jejich sliznic. Mohou být dokonce příčinou přestavby stěny močového měchýře, který má pak nižší kapacitu. Neléčené nebo nedostatečně léčené infekce močového měchýře mohou vyvolat zánět ledvin, a to podle zveřejněných údajů v poměru 18 :1 až 28 :1. Zánět ledvin je vždy považován za potencionálně rizikové onemocnění, které i v dnešní době může být důvodem velmi závažných až život ohrožujících komplikací.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.5.2024 Exchange s.r.o.

EUR 24,680 24,760
USD 22,670 22,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma