Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Zdravé zuby v těhotenství

Zdravé zuby v těhotenství
zdroj: tisková zpráva

Je známá věc, že v těhotenství se maminkám velice často proměňuje vnímání chutí, protože ženský organismus je výrazně ovlivňován hormonálními změnami.

Hlavním cílem mlsání většiny maminek se stávají nejčastěji sladkosti, mléčné výrobky, slané a kořeněné pochutiny či kyselé a trpké ovoce. Skoro každou nastávající maminku napadne, jaký to asi bude mít v budoucnu dopad na její váhu, ale málokterá myslí také na to, že tento způsob stravování může mít fatální dopad také na zuby.

Kyselé a sladké potraviny podporují v ústní dutině množení bakterií, které jsou zodpovědné za vznik zubního kazu a za vznik zánětu dásní. Tento zánět může v neléčené podobě vést až k parodontóze a ztrátě zubů. Dalším faktorem, který v tomto období ohrožuje zuby, je zvýšený dávivý reflex, který vede zvláště v prvních měsících těhotenství k častému zvracení. Zubní sklovina je tak narušována žaludečními šťávami, což vede k erozi zubní skloviny.

Vyšší kazivost zubů v těhotenství bývá mylně přisuzována mýtu, že na vině je plod, který po celou dobu odebírá matce vápník ze zubních tkání. To ale není v žádném případě pravda. Naopak únava v těhotenství je často příčinou zanedbávání ústní hygieny, navíc manipulace zubním kartáčkem může vyvolat nepříjemné zvracení. Z těchto důvodů se u maminek v době těhotenství všeobecně kvalita ústní hygieny zhoršuje a na to je třeba si dávat velký pozor, protože na povrchu zubů se v průběhu celého dne neustále usazuje zubní plak, který má na vině nejen zubní kaz, ale i vznik zánětu dásní. Jediným možným způsobem, jak své zuby ochránit, je tedy zvláště pečlivá hygiena.

„Plak obsahuje živé mikroorganismy, které vytvářejí značné množství organických kyselin z cukrů a škrobů přítomných v potravě. Zároveň jsou v něm obsaženy i mrtvé mikroorganismy a rozpadové produkty zaniklých mikrobiálních buněk, které jsou pro tkáně parodontu vysoce toxické Účinně předejít parodontóze můžeme tedy jedině díky správnému a pravidelnému čištění zubů.“ řekl prof. Zdeněk Broukal z Výzkumného ústavu stomatologického 1. lékařské fakulty UK Praha.

Zánět dásní je jedním z nejčastějších zánětů v lidském těle. Hlavním příznakem tohoto onemocnění je krvácení dásní při čištění zubů. Někdy ke krvácení dochází i při jídle a jen výjimečně samovolně. Zanícená dáseň je navíc zarudlá, zduřelá, hladká a lesklá, někdy bývá i mírně bolestivá. O parodontóze pak hovoříme v případě, že se zánět dásní již rozšířil na kostěné zubní lůžko a měkké tkáně, které zub upevňují na svém místě.

Zánět dásní v těhotenství vzniká hlavně u žen, které již měly zánětlivé změny na dásni před otěhotněním. Příčinou zhoršení stavu je hormonálně navozená vyšší citlivost dásní. Dásně jsou více vnímavé vůči infekci, což je způsobeno vyšší hladinou estrogenů v krvi. Samotný zánět je vyvolán přítomností zubního plaku, který produkuje řadu toxických látek a enzymů.

Vzhledem k tomu, že záněty dásní v těhotenství mohou způsobit závažné problémy, pokuste se jim včas předejít.Ihned na počátku těhotenství je třeba odstranit všechny příčiny, které mohou vést k dráždění dásní. Nechte si odstranit zubní kámen a zkontrolovat všechny případné zubní náhrady a výplně, zda někde netlačí či mechanicky dáseň nedráždí. Nezapomínejte na pravidelné kontroly u zubního lékaře (dvakrát do roka), a to i tehdy, zdá-li se být vše v pořádku. Samozřejmostí je ale opět co možná nejpečlivější dodržování ústní hygieny a důsledné odstraňování zubního plaku.“ upozorňuje prof. Broukal.

Správnou a kvalitní ústní hygienou můžete všem těmto nepříjemnostem účinně předejít. Čistěte si proto svoje zuby pravidelně, minimálně však tři minuty dvakrát denně, jedině tak se vám podaří odstranit zubní plak. Ideálně byste si měla pořídit zubní kartáček s měkkými vlákny, který je šetrný k zubní sklovině a nezraňuje dásně.

Většina lidí výběr zubní pasty podceňuje, což je chyba. V dnešní době jsou na trhu k dostání tzv. terapeutické zubní pasty, které pomáhají proti zánětu dásní preventivně a zároveň bojují i proti jeho prvním příznakům. Včasná prevence správnou terapeutickou zubní pastou pomůže zánět dásní i jeho projevy eliminovat,“ dodává prof. Broukal. K péči o mezizubní prostory vám poslouží zubní nit či mezizubní kartáček. Při léčbě zánětu dásní je vhodné používat např. terapeutickou zubní pastu Parodontax, která obsahuje oproti běžným kosmetickým pastám téměř trojnásobek účinných látek. Navíc je obohacena o unikátní kombinaci výtažků ze šesti léčivých bylin. Šalvěj a myrha si poradí se škodlivými bakteriemi, rathanie má stahující efekt na krvácející trhlinky v dásni a heřmánek pomáhá vše čistě zahojit. Navíc je zde ještě echinacea, která posílí obranyschopnost dásní a máta utlumí případnou bolest a osvěžuje dech.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma