Dnes je neděle 13. dubna 2025., Svátek má Aleš
Počasí dnes 16°C Oblačno

Základní pravidla přípravy dobrého čaje

Základní pravidla přípravy dobrého čaje
zdroj: tisková zpráva

Kvalita připraveného nápoje závisí na množství čajových lístků, teplotě vody, době a způsobu louhování čaje.

Vařící voda je předpokladem pro uvolnění účinných čajových látek. Nádobu na čaj nikdy neumýváme saponáty. Doba louhování černého čaje má být 2-5 minut. Pokud je čaj louhovaný déle než 5 minut, hořkne. Když je doba vylouhování příliš krátká (méně než 2 minuty), získá čaj určitou část theinu, ale jeho aroma je slabé a mdlé. • Množství čajových lístků je nepřímo úměrné době louhování • Jednonálevové čaje se obvykle zalévají čerstvou vařící vodou (černé čaje), případně vodou nepatrně zchlazenou (zelené a polozelené čaje a také čaje z Darjeelingských prvních sběrů s vysokým podílem zelených lístků) • Více nálevové čaje se obvykle zalévají zchlazenou vodou. Většina čínských více nálevových čajů se zalévá vodou o teplotě 80°C. Kvalitní japonské a vietnamské čaje se přelévají vodou o 5-10°C chladnější. • Žádný čaj nemá jeden jediný správný způsob přípravy
Stručná historie čajového sáčku Už v roce 780 n. l. zmiňuje Luk Yu, čínský básník dynastie Tang Dynasty, že čaj může být spařen mezi dvěma listy papíru. Přesto je vynález čajového sáčku připisován americkému obchodníkovi s čajem Thomasu Sullivanovi, který v roce 1908 přišel s nápadem použít malé hedvábné sáčky a předávat vzorky čaje svým zákazníkům. Jeden ze zákazníků pak vložil sáček do vařící vody, a čajový sáček byl na světě. Na počátku dvacátých let začal sir Lipton balit čaj do ručně vázaných gázových sáčků pro hotely a restaurace. V roce 1929 byly tyto sáčky upraveny pro domácí použití. Čajové sáčky prošly od té doby mnoha proměnami, ale bezesporu jednou z největších je uvedení pyramidových sáčků v roce 1996. Mimořádnost pyramidových čajů Lipton spočívá zejména v unikátním tvaru čajového sáčku, který svou nepoměrně větší plochou i několikanásobně větším objemem dává čaji větší prostor pro vyniknutí jeho přirozené chuti. Nyní si můžete vychutnat nové svěží příchutě čajů Lipton právě díky unikátním pyramidovým sáčkům.

Předchozí článek

Finalistky soutěže MISS ČR 2009 navštívily finále soutěže neckMODEL

Následující článek

Mýty o asistované reprodukci
polaskovaval 05. května 2023

Matcha je parádní, taky doma mám. Dřív jsem ji pila často, párkrát jsem zkoušela i matcha latté, to je taky super. Musím ale říct, že u mě v posledních měsících vyhrává spíše mate yerba.  Jestli máte rád matchu, tak bych být vámi zkusila i toto. Myslím si, že toho určitě nebudete litovat. 🙂

frantisekklapal 24. června 2020

Myslím si, že velmi užitečné rady. Díky mockrát. Abych pravdu řekl, tak já nikdy nebyl moc velkým fanouškem čajů. Je ale pravda, že poslední dobou jsem si je velmi oblíbil. Teď jsem si například zamiloval čaj matcha, viz https://eshop.guaranaplus.cz/matcha Ten je naprosto skvělý hlavně díky jeho účinkům na lidský organismus.