Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Zachráněné zuby: bezbolestně a bez vrtání

Zachráněné zuby: bezbolestně a bez vrtání
zdroj: tisková zpráva

Trpíte krvácením dásní? Máte citlivé zuby a dásně? Máte nevonný dech? Pak trpíte nejčastější civilizační chorobou – parodontitidou, lidově paradentózou.

Paradentózu způsobují bakterie množící se pod povrchem dásní. Velice se jim daří v prostoru mezi dásní a zubem, kam nemůže zubní kartáček. Jedná se o velice běžné, ale často vleklé onemocnění. Touto chorobou trpí více než 30% populace vyspělých zemí a její výskyt dramaticky stoupá. Pokud není odborně léčena, nevyhnutelně vede ke ztrátě zubů a nutnosti použití zubních náhrad (implantátů).

Paradentóza je vážné infekční onemocnění, které bychom neměli podceňovat. Je spojena se vznikem kardiovaskulárních chorob a můžeme jí nakazit i své blízké. Odbornou pomoc by tedy měli vyhledat ti, kdo pozorují uvedené příznaky a kteří trpí kardiovaskulárním onemocněním, cukrovkou či osteoporézou. A také ženy plánující těhotenství. Zdraví chrupu dospělého člověka lze totiž ovlivnit již v raném věku – zabráněním přenosu kazotvorných bakterií z matky na batole. Podobně jako parodontitida je totiž také zubní kaz infekční onemocnění způsobené bakteriemi. Proto je pro jeho prevenci velice důležité dodržovat zásady ústní hygieny a zabránit přenosu kazotvorných bakterií z rodičů na batole v době, kdy se mu prořezávají první zoubky.

Mnoho lékařů tvrdí, že zdraví dutiny ústní a zdravotní stav celého organizmu jsou spojené nádoby. Zdá se to být logické, neboť ústa jsou branou do nitra těla. Tento fakt potvrzují i výsledky četných klinických studií, které již několik let jasně ukazují těsnou spojitost mezi onemocněním dásní a celkovým zdravotním stavem organizmu. Z těchto poznatků jasně vyplývá, že bychom parodontitidu rozhodně neměli podceňovat a při zpozorování prvních příznaků včas vyhledat odbornou lékařskou pomoc.

Parodontitidu dnes lze již úspěšně léčit. Na trhu se totiž objevilo moderní genetické vyšetření Stoma-Gene, odhalující parodontální patogeny v ústech každého jednotlivce. Jedná se o bezbolestný odběr vzorku z prostoru mezi dásní a zubem pomocí papírových tyčinek. Ty stomatolog odešle do laboratoře na vyhodnocení. Laboratorní analýzy určí druhy a množství bakterií, které zánět způsobují. Na základě těchto výsledků pak stomatolog zvolí účinnou a vhodnou léčbu. „Z jediné testující analýzy lze zjistit také pacienty, kteří mají zvýšenou kazivost zubů. To zubnímu lékaři usnadní stanovení vhodného hygienického plánu u nových i stálých pacientů,“ vysvětluje Miroslava Burýšková, vedoucí laboratoře Protean s. r. o., která testy Stoma-Gene provádí. A dodává: „Test stanoví velmi rychle a naprosto spolehlivě patogenní bakterie, a to včetně jejich rezistence vůči antibiotikům.“

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma