Vyzkoušejte tyto VÝBORNÉ a KŘUPAVÉ skořicové vosí hnízda!
Tyto křupavé skořicové vosí hnízda alias skořicoví šneci stojí za vyzkoušení, už jen kvůli nostalgii nebo ještě lépe, jen pro radost.
Ingredience (na 20 vosích hnízd):
- 250 ml plnotučného mléka
- 21 g čerstvého droždí
- 300 g hladké pšeničné mouky
- 200 g celozrnné pšeničné mouky
- 70 g třtinového cukru + 1 lžička cukru na kynutí
- 70 g skořicového cukru
- 2 vejce
- 130 g másla
- 1 lžička soli
Postup:
1. Mléko ohřejte na sporáku (mělo by být teplé, ale ne horké). Do teplého mléka rozdrobte prsty droždí, přidejte lžičku cukru a jemně promíchejte. Přisypeme trochu mouky, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout (asi 15 minut).
2. Mezitím přidejte do větší mísy hladkou a celozrnnou mouku, sůl a 70 g třtinového cukru a promíchejte vařečkou. Do moučné směsi přidejte vejce a kvásek a pomocí stolního mixéru s hnětacím hákem vypracujte těsto. Hněťte 3 až 4 minuty a poté do těsta zapracujte 90 g másla nakrájeného na kostičky. Máslo přidávejte postupně a pokaždé ho zapracujte pomocí mixéru. Lepší těsto oddělte stěrkou od stěn mísy, posypte trochou mouky a přikryjte utěrkou. Necháme 1 hodinu kynout na teplém místě.
3. Vykynuté těsto přeneseme na pomoučený vál a rozválíme na obdélníkový plát. Plát potřete rozpuštěným máslem (část rozpuštěného másla si nechte na potření upečených vosích hnízd), posypte skořicovým cukrem (60 g) a srolujte podélně do rolády. Závitek ostrým nožem nakrájejte na kolečka a v pravidelných rozestupech je položte řeznou stranou nahoru na máslem vymazaný plech. Přikryjeme utěrkou a necháme 10 minut kynout. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut. Po upečení potřete ještě horká vosí hnízda rozpuštěným máslem a posypte je skořicovým cukrem.
Kurzy
Finance
Kurzovní lístek: 21.11.2024 Exchange s.r.o.
EUR | 25,250 | 25,390 |
USD | 24,030 | 24,210 |