Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

VÝBORNÝ SLEĎOVÝ SALÁT SE SMETANOU: Nejlepší sleďový salát na planetě!

VÝBORNÝ SLEĎOVÝ SALÁT SE SMETANOU: Nejlepší sleďový salát na planetě!
zdroj: Archiv

Sleď ve smetaně je velmi chutný a velmi jednoduchý salát. Tradiční a osvědčený recept na sledě ve smetaně musíte znát. Je vhodný podávat ho nejen na svátky, ale i při jiných zvláštních příležitostech a rodinných oslavách nebo každý den!

  • Pouze základní složky.
  • Sleď ideální pro každou příležitost.
  • Tradiční, osvědčený recept.

 

Ingredience:

  • 500 g filetů ze sledě
  • 2 střední jablka - 400 g
  • 2 malé cibule - do 300 g
  • 300 g 18 % zakysané smetany
  • hrst nasekaného kopru
  • půl hrsti nasekané pažitky
  • velká špetka soli
  • velká špetka pepře

 

Tipy a rady: Nejlepší sledi ve smetaně pocházejí z mladých sleďů, kteří se ještě netřeli. Koupit pravé matjesy je však velmi obtížné, protože je není snadné sehnat a jsou drahé. Můžete proto sáhnout po klasických sleďových filetech ve slaném nálevu nebo v oleji.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

Postup:

1. 500 gramů sleďových filetů představuje asi 6-8 jednotlivých filetů (více či méně, záleží na jejich velikosti). Pokud používáte filety ve slaném nálevu, musíte je před krájením opláchnout ve studené vodě. Kolikrát sledě opláchnete, závisí na tom, jak jsou slaní. Filety proto vložte do mísy se studenou vodou. Asi po 20 minutách je přelijte do nové vody. Postup opakujte až třikrát. Filety ze sleďů opláchněte od přebytečné soli a položte je na papírovou utěrku. Po osušení je nakrájejte na kousky široké až 1,5 cm.

 

Tipy a rady: Pokud máte filety v oleji, důkladně je osušte papírovou utěrkou a nakrájejte na proužky. Takové sleďové filety není třeba namáčet ve vodě. 

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

2. Oloupejte dvě malé nebo jednu větší cibuli a nakrájejte ji nadrobno (v mém případě na trochu větší kousky). Nakrájenou cibuli vložte do cedníku ve dřezu. Dejte vařit vodu a vroucí vodou pomalu polévejte cibuli, čím ostřejší cibule, tím více vroucí vody. Já polévám vařící vodou žlutou cibuli a česnekovou cibuli. Pokud sáhnu po sladké cibuli, vařící vodou ji nespařuji. Cedník s cibulí odstavím, aby vychladl. 

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

3. Oloupejte dvě nebo tři jablka (nejlépe vinná) a nakrájejte je na čtvrtky a poté na malé kostičky. Přidejte je k nakrájené cibuli.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

4. Do mísy s nakrájenou cibulí a jablkem přidejte 300 g 18% (nebo více) zakysané smetany, hrst nasekaného kopru a půl hrsti nasekané pažitky. Posypte čerstvě mletým pepřem a přidejte špetku soli (pokud máte sledě z nálevu, sůl nepřidávejte).

 

5. V této fázi již nepřidávám sůl ani pepř. Sledě ve smetaně dochutím podle potřeby až po smíchání všech ingrediencí dohromady. 

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

6. Předem nakrájené proužky sleďových filetů přidám k ostatním ingrediencím a vše jemně promíchám. Sleď ve smetaně nechám 10 minut odležet a pak ho ochutnám. V případě potřeby přidám více soli nebo pepře. Někdy také přidám lžičku lihového octa nebo citronové šťávy pro chuť. 

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

Tipy a rady: Takto vypadá moje verze sledě ve smetaně. Existuje však několik dalších přísad, kterými můžete chuť tohoto jednoduchého salátu obohatit. Ke sleďům ve smetaně můžete přidat: až dvě lžíce dobré majonézy, dvě nebo tři malé okurky nakrájené na malé kostičky, půl lžičky strouhaného křenu, místo kopru petrželku. 

Dobrou chuť!

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,240
USD 23,410 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma