Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Velikonoce se blíží

Velikonoce se blíží
zdroj: tisková zpráva

Půst od Popeleční středy až do Velikonoc dnes dodržuje asi málokdo, byť to dříve bývalo zcela běžné.

Nicméně půst byl velmi  zdravý  (s jarem se organismus vyčistil) a také prospěšný štíhlé linii (v této roční době se hubne nejsnáze). Ale to už teď asi nedoženete. Tak si aspoň ujasněte, na co byste podle tradice neměli zapomenout od Zeleného čtvrtka přes Velký pátek, Bílou sobotu a Boží hod až k tzv. červenému pondělí – oblíbené pomlázce.

Na zelený čtvrtek se odnepaměti ve všech krajích pekly jidáše – zkuste to také. Jde o pečivo z dobrého kynutého těsta (podle krajů buď placičky propichované vidličkou, nebo válečky smotané do tvaru provazu). Každopádně je jezte s medem – má vás to uchránit před uštknutím nebo jinou otravou. Kynutého těsta si ostatně připravte víc – k Velikonocům patří bochánky (mazance), ale také kynutá zvířátka pro děti. Pohanskou tradici představují ptáčci – uzlíčky na válečku z kynutého těsta (symbol návratu ptáků a jara vůbec).

 Na Velký pátek by se měli křesťané postít (nebo se aspoň nepřejíst a nepřepít!), ale neuškodí to ani pohanům. Tělo si tak udělá „strejčka“ na následující dny plné vajec, masa, tuku a alkoholu. Na Bílou sobotu nezapomeňte vymést dům novým koštětem a odříkávat při tom: „Stěhujte se hosti bez kosti!“ Prý tím odpudíte blechy a jinou bezpáteřní havěť. No a pak už můžete chystat hody, při nichž by nemělo chybět kůzlečí a jehněčí či skopové maso.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma