Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Vánoční stromeček

Vánoční stromeček
zdroj: tisková zpráva

Tradice vánočního stromku patří v historii těchto svátků k nejmladším. Nicméně je tak půvabná, že se rychle rozšířila a vžila natolik, že si bez ní už Vánoce vůbec nedovedeme představit.

Umělé vánoční stromečky
Takové stromky mají nesporně mnoho výhod – vydrží řadu let, takže ve výsledku přijdou velmi lacino, dají se osprchovat od prachu, neopadává z nich jehličí na koberec atd. Nevýhodu mají sice jen jednu, ale zato také nespornou a pro mnohé skoro nepřekonatelnou – nevoní… Pokud patříte k těm, pro něž tato okolnost kouzlu Vánoc neubírá, rozhodněte se pro ně. Stejně tak v případě, že chcete mít ustrojený stromek doma jen na Štědrý večer, protože pak třeba odjíždíte na hory. Vybírejte však vždy s vkusem. Rozhodně je nejvhodnější zelená, neozdobená forma, kterou si můžete dotvořit podle vlastních představ a každý rok jinak.

Tradiční živé vánoční stromečky
Tradiční  jehličnany jsou v porovnání s umělými popravdě řečeno trochu problémovými spolubydlícími. Navíc se prodávají čím dál tím dráž, a přiznejme si, že to je dobře. Všem je nám přece jasné, že pokácet strom, který rostl několik let, jen kvůli tomu, aby nám pár dní zdobil byt, je poněkud barbarské. Nicméně vůně jehličí a živá zeleň jako symbol života a naděje mají svůj nenahraditelný půvab, to je marné. Samozřejmě, že překrásné, perfektně rostlé vánoční jedličky jsou pěstovány jen pro tento účel, ale i tak je jich škoda. Množství kyslíku, jež mohly nám všem poskytnout, kdybychom je nechali žít, je nezanedbatelné. Jejich cena z nich naštěstí činí jakýsi poměrně výlučný luxus, k němuž bychom se neměli uchylovat jen proto, že nevíme, co s penězi. Mnohem vhodnější je nehledět tolik na dokonalost tvaru a vzít zavděk levnějším jehličnanem z lesních průřezů, který by musel padnout tak jako tak, aby mohli růst ostatní stromky. I ten si však pořiďte pouze v případě, že u vás pobyde alespoň do Tří králů. Živé stromky vyhozené k popelnicím hned den po Štědrém večeru jsou opravdu plýtváním.

Ať žije květináč
Výborným kompromisem, jenž se dostává stále víc do módy, je živý stromeček v květináči. Na Vánoce si ho doma ustrojíte a potěšíte se jím a na jaře ho prostě zasadíte na zahradě či v lese. V některých zemích Evropy jsou dokonce v parcích vymezena místa, kam lze zjara jehličnany přesadit. Tak se na Vánoce potěšíte vůní jehličí a zároveň přírodě a ovzduší nejen neuškodíte, ale ještě prospějete.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma