Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Vánoční cukroví v rodině nejčastěji pečou babičky

Vánoční cukroví v rodině nejčastěji pečou babičky
zdroj: tisková zpráva

Období pečení vánočního cukroví už začalo. Jak ukázal průzkum společnosti Unilever, Češi pečou stále více druhů cukroví.

Zatímco v loňském roce se v českých domácnostech upeklo průměrně 8 druhů cukroví, letos je to již průměrně 8,2 druhů na jednu domácnost. Podíl kupovaného cukroví zůstává stále stejný, pečení se ale v rámci rodiny přesouvá na další členy, nejčastěji na babičky.

V pečení vánočního cukroví jsme my Češi spíše konzervativní. Ačkoliv mírně vzrůstá počet druhů pečeného cukroví, ve většině domácností si ho pečeme sami. Průzkum ukázal, že stejně jako v loňském roce si v pouhých 14 % domácností pečivo kupujeme. V naprosté většině domácností (54 %) si všechno pečivo pečeme sami. „Vzrůstající je počet domácností, kde se pečení vánočního cukroví přesouvá v rámci rodiny na další příbuzné, nejčastěji na babičky. Zatímco v loňském roce toto probíhalo jen v 6 % domácností, letos to bylo již 10 % českých domácností,“ říká Petr Hantych, regionální manažer business analýz Unilever CEE a Rusko.

Přesná polovina českých hospodyněk peče každý rok osvědčené druhy cukroví a jen občas vyzkouší nový druh. Necelá polovina (45 %) hospodyněk peče každý rok přesně to samé. Jen 5 % těch, kteří pečou vánoční cukroví, rádo experimentuje a zkouší zcela nové druhy. Nejčastějším zdrojem nových receptů jsou kamarádky, kolegyně a příbuzné, teprve po nich následují recepty z časopisů a kuchařek.

Z druhů cukroví jsou stabilně nejoblíbenější vanilkové rohlíčky a linecká kolečka, následují včelí úly, plněné ořechy a rumové kuličky.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma