Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Zataženo

Vánoce: Deset slaných pochoutek

Vánoce: Deset slaných pochoutek
zdroj: tisková zpráva

Tradiční i nevšední recepty pro sváteční dny.

1. Vánoční celerový salát (údajně zajišťuje pro příští rok u mužů dostatečnou potenci)
Suroviny: 1/2 balíčku lístkového těsta, 1 větší celer, 1 cibule, 50 g rozinek, 1 lžíce hořčice, 1 kyselejší jablko, 1 vejce, 1 lžíce strouhaného křenu, 1 lžička hořčičného semínka, 1 lžíce oleje, 2 lžíce strouhaných vlašských ořechů, ocet, pepř, sůl a cukr podle chuti
Postup: Celer uvaříme v osolené vodě s trochou octa doměkka. Lístkové těsto rozválíme, vykrájíme čtverečky, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme hořčičným semínkem a upečeme. Z vody, octa, soli, pepře, cukru, hořčice, oleje a křenu připravíme zálivku. Celer pokrájíme na nudličky, jablko na kostky. Promícháme s rozinkami a vychladlými čtverečky z těsta, zalijeme zálivkou a posypeme strouhanými ořechy.

2. Selský bramborový salát (pikantní a zdravější než majonézový)
Suroviny: 1 kg brambor, 2 cibule, 6 lžic oleje, petrželová nať, 1 lžíce octa, sůl, pepř
Postup: Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě, necháme vychladnout, oloupeme a pokrájíme na větší kostky. Cibuli nakrájíme nadrobno, petrželovou nať jemně nasekáme. Vše smícháme se zálivkou z oleje, octa, soli a pepře.

3. Slané linecké cukroví (vánoční mlsání pro toho, kdo nerad sladké)
Suroviny: 200 g mouky, 200 g másla (nebo rostlinného tuku), 3 žloutky, 1 vejce na potření, 200 g strouhaného sýra, sůl, koření na ozdobu (kmín, seznam apod.)
Postup: Máslo rozdrobíme do mouky a zpracujeme v těsto. Přidáme žloutky, strouhaný sýr, trochu soli a znovu dobře prohněteme. Těsto vyválíme a vykrajujeme různé vánoční tvary. Každý potřeme rozšlehaným osoleným vejcem, posypeme kořením a v mírné troubě upečeme.

4. Pučálka (starodávná postní pochoutka – obsahuje spoustu vitaminu E)
Suroviny: 150 g žlutého a 150 g zeleného hrachu, 2 lžíce oleje, pepř, sůl
Postup: Hrách na 24 hodin namočíme do vlažné vody, pak rozprostřeme na tác pokrytý vlhkými ubrousky a necháme v teple vyklíčit (nebo koupíme rovnou naklíčený hrách). Osolíme, opepříme a zprudka opečeme v rozpáleném oleji.

5. Rybí salát v pomeranči (originální studený vánoční předkrm)
Suroviny: 200 g rybího filé, 2 lžíce oleje, 1 bílý jogurt, 4 pomeranče, 1 menší pórek, 1 mrkev, 2 lžíce majonézy, petrželová nať, bílý pepř, sůl
Postup: Pomeranče rozkrojíme na půlky a vydlabeme. Filé osolíme, opečeme na oleji, rozdrobíme a necháme vychladnout. Potom ho smícháme s pomerančovou dření pokrájenou na kousky, s pórkem nakrájeným na tenká kolečka, s jemně strouhanou mrkví, jogurtem, majonézou, pepřem a solí. Směsí naplníme půlky pomerančů, ozdobíme petrželovou natí a necháme vychladit.

6. Kapr v hořčicovém těstíčku (trochu zdravější verze štědrovečerního kapra)
Suroviny: 6 porcí kapra, 6 lžic hořčice, 2 bílky, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce strouhaného kokosu, olej na smažení, zázvor, sůl
Postup: Bílky rozmícháme s hořčicí, moukou, kokosem a zázvorem. Porce kapra osolíme, obalíme v těstíčku a zprudka opečeme v rozpáleném oleji. Potom je srovnáme do pekáčku, trošku podlijeme vodou a necháme v mírné troubě dopéct.

7. Černá omáčka (tradiční pikantní součást štědrovečerní večeře)
Suroviny: ¼ l masového vývaru, ¼ l zeleninového vývaru, 12 lžic švestkových povidel, 4 lžíce strouhaného perníku, 20 g mandlí, 20 g lískových oříšků, 50 g rozinek, 1 lžíce strouhané citrónové kůry, 1 lžička skořice, 1 lžíce vanilkového cukru, 1 lžička citrónové šťávy, pepř, sůl Postup: Uvedené suroviny za stálého míchání asi 20 minut povaříme. Omáčkou přeléváme dušeného kapra, uzené maso, zvěřinu apod.

8. Černý kuba (tradiční štědrovečerní pokrm – možno jako teplý předkrm)
Suroviny: 250 g krup, 4 lžíce sádla, 2 hrsti sušených hub (nebo cca 300 g čerstvých), 1 velká cibule, 8 stroužků česneku, kmín, petrželová nať, sůl
Postup: Kroupy uvaříme doměkka v osolené vodě. Na sádle osmahneme cibulku, přidáme předem namočené houby a kmín a dusíme asi 15 minut. Potom smícháme s kroupami, přidáme utřený česnek a sekanou petrželovou nať, podle chuti přisolíme a dáme zapéct.

9. Slovenská vánoční kapustnica (štědrovečerní polévka tradiční u našich sousedů)
Suroviny: 200 g kysaného zelí, 1 l láku z kysaného zelí, 1 uzená klobása, 1 kostka hovězího vývaru, 5 lžic sušených hub, 2 dcl kysané smetany, 2 lžíce cukru, 1 cibule, 1 lžíce sádla, 2 lžíce instanční jíšky, 1 lžička pepře, 1 lžička sladké papriky, 2 bobkové listy, sůl
Postup: Nahrubo pokrájenou cibuli necháme na sádle zezlátnout, přidáme pokrájenou klobásu, zelí, houby a koření, zalijeme lákem a vaříme asi 20 minut. Pak vyjmeme bobkový list, přidáme jíšku a necháme přejít varem. Nakonec vmícháme kysanou smetanu a podle chuti osolíme a osladíme.

10. Vánoční sulc (výborný studený předkrm nebo pohoštění pro návštěvu)
Suroviny: 6 vepřových nožiček, 2 l vody, 200 g rybího filé, 1 mrkev, ½ celeru, 1 petržel, 6 kuliček nového koření, 6 kuliček pepře, 4 bobkové listy, sterilovaný hrášek, šťáva z ½ citrónu, 1 lžíce cukru, sůl
Postup: Vepřové nožičky uvaříme ve vodě s citrónovou šťávou, cukrem, kořením a celou očištěnou zeleninou doměkka. 15 minut před dokončením přidáme rybí filé. Vývar přecedíme, osolíme a uchováváme horký. Zeleninu pokrájíme na kostičky, filé rozdrobíme na kousky. Formičky vypláchneme studenou vodou, do každé dáme trochu rybího masa, vařené zeleniny a sterilovaného hrášku, přelijeme vývarem, necháme v chladu ztuhnout a vyklopíme. Zeleninu a rybí maso můžeme také rozložit na plech s vyšším okrajem, přelít vývarem, nechat ztuhnout a pak tvořítky na vánoční cukroví vykrajovat různé tvary.

Něco navíc
Bramborový salát patří k tradiční slavnostní večeři (nejen na Štědrý den) už dlouhá léta. Přesto, nebo možná právě proto neexistuje na tento pokrm univerzální recept. Některé si jsou více či méně podobné, ale jiné toho mají společného jen málo. Samozřejmě, váš recept na bramborový salát je zaručeně ten nejlepší, ale nemusí být na škodu zkusit to trochu jinak. Pokud nevíte jak, můžete se inspirovat na
www.bramborovysalat.cz, kde najdete 23 opravdu zajímavých receptů na bramborový salát například s olivami a sušenými rajčaty, s fazolemi, slaninou a feferonkami, s koprem, česnekem a ořechy či s houbami a balzamikovým octem.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,670 23,850
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma