Valentýn: láska prochází žaludkem

Oslavit svátek všech zamilovaných v útulné vinárničce samozřejmě můžete, ale připravit si romantickou večeři doma má své nesporné výhody.
Netřeba dodávat, že rozpis surovin je v tomto případě míněn v množství pro dva – více osob při takové příležitosti nebývá vítáno. Valentýnské symboly – tedy srdce a červená barva – by se měly objevit nejen v pokrmech, ale i ve výzdobě stolu.
Aperitiv:
Polibek zapadajícího slunce
1 krvavý pomeranč, 2 dcl pomerančového džusu, 2 dcl Cinzano bitter, 2 lžíce drceného ledu, 1 lžíce pomerančové šťávy, 2 lžíce krystalového cukru
Okraj širších sklenic (nejlépe tvaru koule nebo komolého kužele) navlhčete pomerančovou šťávou, obalte v cukru a nechte chviličku zaschnout. Potom dovnitř opatrně vložte led, na něj nalijte bitter a nakonec pomalu, aby se obsah příliš nesmíchal, přilijte džus. Pomeranč nakrájejte na kolečka, z každého vyřízněte trojúhelníček tak, abyste dostali tvar srdíčka, a přihoďte do sklenic.
Předkrm:
Rudá srdce
8 plátků bílého toustového chleba, 2 lžíce másla, 100 g mozzarelly, 1 rajče, 4 lžíce drceného uzeného lososa, 1 lžička citrónové šťávy, špetka bílého pepře, 2 lžíce čerstvé sekané bazalky, 2 lžíce čerstvého sekaného kopru
Plátky chleba okrájejte tak, aby vzniklo srdíčko, nasucho je opečte, ještě horké lehce pokapejte rozpuštěným máslem a nechte vychladnout. Čtyři srdíčka obložte plátky mozzarelly, na ně dejte vždy po dvou kolečkách rajčat (na širší část – aby zdůraznily tvar srdce), mírně ochuťte bílým pepřem a posypte sekanou bazalkou. Na zbylá čtyři srdíčka rozložte drť z uzeného lososa, lehce zakapejte citrónovou šťávou a posypte sekaným koprem.
Hlavní chod:
Zapečený akord smyslů
2 kuřecí řízky, 1 varný sáček rýže, 1 malá mrkev, 1 plátek celeru, 1 lžíce rozinek, 1 půlka kompotované broskve, 4 žampiony, 2 lžíce strouhaných vlašských ořechů, 2 lžíce kečupu, 2 plátky sýra, olej na smažení, tymián, sůl
Kuřecí řízky mírně naklepejte, osolte, posypte tymiánem, z obou stran opečte na oleji, vyjměte a výpek uschovejte. Mrkev nakrájejte na kolečka, žampiony na tenké plátky, celer na úzké nudličky, společně krátce poduste na másle a smíchejte s rýží uvařenou v osolené vodě. Rozinky propláchněte horkou vodou, broskve pokrájejte na kostičky a také přidejte k rýži. Dvě menší zapékací misky, v nichž budete jídlo přímo servírovat, pak lehce vymažte tukem, rozložte do nich rýžovou směs a zakapejte ji výpekem z kuřecího řízku. Ten umístěte nahoru, překryjte plátkem sýra, posypte strouhanými ořechy a dejte zapéct, dokud se sýr neroztaví. Až pokrm vyjmete z trouby, vytvořte na roztaveném sýru kečupem červené srdce a ihned podávejte.
Dezert:
Višňové opojení
1 vejce, 2 dcl sektu (nejlépe růžový, ale možno i bílý), 6 lžic moučkového cukru, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 4 lžíce hladké mouky, tuk na vymazání formy, špetka soli, 2 lžíce griotky, 2 lžíce višňového džemu, šlehačka a kompotované višně na ozdobu
Žloutek utřete s cukrem, přidejte sníh ušlehaný z bílku, sekt, špetku soli, prášek do pečiva a hladkou mouku, dobře promíchejte, nalijte do vymazané dortové formy, upečte v mírné troubě dorůžova a nechte vychladnout. Z piškotu potom vykrojte 2 srdce, odkrojky rozdrobte a smíchejte s griotkou. Srdce potřete višňovým džemem, na něj navršte griotkové drobečky a ozdobte šlehačkou a kompotovanými višněmi.
Nápoj na závěr (ten už si lze vzít s sebou do ložnice)
Gejzír růžové nálady
4 dcl sektu (nejlépe růžový, ale možno i bílý), 2 lžíce brusinkového kompotu, 2 čerstvé jahody
Do vyšších sklenic dejte po lžíci brusinkového kompotu, zalijte dobře vychlazeným sektem a ozdobte jahodou.
Tak to byla ta náročnější verze. Pak je tu ještě jedna možnost: zajdete spolu na večeři do příjemného podniku a po návratu domů si na přípravu posledního chodu (sekt) obléknete trochu jinou „zástěrku na vaření“… (viz foto)
Taky bych měla pomalu začít asi vymýšlet co s manželem podnikneme na Valentýna. Chtěli jsme původně jet na nějaký delší romantický pobyt, ale to asi bohužel nevyjde. Tak začínám přemýšlet nad alternativami. Od kamarádky jsem nedávno dostala tip na erotické masáže Praha. Říkám si, že něco takového by na Valentýna mohlo být víc než vhodné. 🙂