Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Valentýn: láska prochází žaludkem

Valentýn: láska prochází žaludkem
zdroj: tisková zpráva

Oslavit svátek všech zamilovaných v útulné vinárničce samozřejmě můžete, ale připravit si romantickou večeři doma má své nesporné výhody.

Netřeba dodávat, že rozpis surovin je v tomto případě míněn v množství pro dva – více osob při takové příležitosti nebývá vítáno. Valentýnské symboly – tedy srdce a červená barva – by se měly objevit nejen v pokrmech, ale i ve výzdobě stolu.

Aperitiv:
Polibek zapadajícího slunce

1 krvavý pomeranč, 2 dcl pomerančového džusu, 2 dcl Cinzano bitter, 2 lžíce drceného ledu, 1 lžíce pomerančové šťávy, 2 lžíce krystalového cukru
Okraj širších sklenic (nejlépe tvaru koule nebo komolého kužele) navlhčete pomerančovou šťávou, obalte v cukru a nechte chviličku zaschnout. Potom dovnitř opatrně vložte led, na něj nalijte bitter a nakonec pomalu, aby se obsah příliš nesmíchal, přilijte džus. Pomeranč nakrájejte na kolečka, z každého vyřízněte trojúhelníček tak, abyste dostali tvar srdíčka, a přihoďte do sklenic.

Předkrm:
Rudá srdce

8 plátků bílého toustového chleba, 2 lžíce másla, 100 g mozzarelly, 1 rajče, 4 lžíce drceného uzeného lososa, 1 lžička citrónové šťávy, špetka bílého pepře, 2 lžíce čerstvé sekané bazalky, 2 lžíce čerstvého sekaného kopru
Plátky chleba okrájejte tak, aby vzniklo srdíčko, nasucho je opečte, ještě horké lehce pokapejte rozpuštěným máslem a nechte vychladnout. Čtyři srdíčka obložte plátky mozzarelly, na ně dejte vždy po dvou kolečkách rajčat (na širší část – aby zdůraznily tvar srdce), mírně ochuťte bílým pepřem a posypte sekanou bazalkou. Na zbylá čtyři srdíčka rozložte drť z uzeného lososa, lehce zakapejte citrónovou šťávou a posypte sekaným koprem.

Hlavní chod:
Zapečený akord smyslů

2 kuřecí řízky, 1 varný sáček rýže, 1 malá mrkev, 1 plátek celeru, 1 lžíce rozinek, 1 půlka kompotované broskve, 4 žampiony, 2 lžíce strouhaných vlašských ořechů, 2 lžíce kečupu, 2 plátky sýra, olej na smažení, tymián, sůl
Kuřecí řízky mírně naklepejte, osolte, posypte tymiánem, z obou stran opečte na oleji, vyjměte a výpek uschovejte. Mrkev nakrájejte na kolečka, žampiony na tenké plátky, celer na úzké nudličky, společně krátce poduste na másle a smíchejte s rýží uvařenou v osolené vodě. Rozinky propláchněte horkou vodou, broskve pokrájejte na kostičky a také přidejte k rýži. Dvě menší zapékací misky, v nichž budete jídlo přímo servírovat, pak lehce vymažte tukem, rozložte do nich rýžovou směs a zakapejte ji výpekem z kuřecího řízku. Ten umístěte nahoru, překryjte plátkem sýra, posypte strouhanými ořechy a dejte zapéct, dokud se sýr neroztaví. Až pokrm vyjmete z trouby, vytvořte na roztaveném sýru kečupem červené srdce a ihned podávejte.

Dezert:
Višňové opojení

1 vejce, 2 dcl sektu (nejlépe růžový, ale možno i bílý), 6 lžic moučkového cukru, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 4 lžíce hladké mouky, tuk na vymazání formy, špetka soli, 2 lžíce griotky, 2 lžíce višňového džemu, šlehačka a kompotované višně na ozdobu
Žloutek utřete s cukrem, přidejte sníh ušlehaný z bílku, sekt, špetku soli, prášek do pečiva a hladkou mouku, dobře promíchejte, nalijte do vymazané dortové formy, upečte v mírné troubě dorůžova a nechte vychladnout. Z piškotu potom vykrojte 2 srdce, odkrojky rozdrobte a smíchejte s griotkou. Srdce potřete višňovým džemem, na něj navršte griotkové drobečky a ozdobte šlehačkou a kompotovanými višněmi.

Nápoj na závěr (ten už si lze vzít s sebou do ložnice)
Gejzír růžové nálady

4 dcl sektu (nejlépe růžový, ale možno i bílý), 2 lžíce brusinkového kompotu, 2 čerstvé jahody
Do vyšších sklenic dejte po lžíci brusinkového kompotu, zalijte dobře vychlazeným sektem a ozdobte jahodou.

Tak to byla ta náročnější verze. Pak je tu ještě jedna možnost: zajdete spolu na večeři do příjemného podniku a po návratu domů si na přípravu posledního chodu (sekt) obléknete trochu jinou „zástěrku na vaření“… (viz foto)

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma