Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

V Praze začala výstava romských autorů o segregaci ve školách

V Praze začala výstava romských autorů o segregaci ve školách
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Na posílání romských dětí do takzvaných zvláštních škol má podle kurátorek upozornit výstava s názvem Segregace škodí vám i lidem ve vašem okolí, která začala v Praze.

Díla romských autorů a autorek z různých zemí budou moci zájemci vidět v budově ministerstva kultury v Nostickém paláci do 10. června. Akce je součástí letošního ročníku světového romského festivalu Khamoro.

"Odezva na štrasburský rozsudek"

Podle jedné z kurátorek Tamary Moyzes je výstava "odezvou na štrasburský rozsudek". Česko v roce 2007 prohrálo u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku spor s 18 mladými Romy. Jejich přeřazením do zvláštních škol podle verdiktu stát porušil jejich právo na vzdělání a diskriminoval je. Mezinárodní instituce a organizace ČR dlouhodobě kritizují za to, že mnohé romské děti končívají v praktických školách pro žáky s lehčí retardací, přestože žádné mentální omezení nemají.

Podle kurátorek nemá rozsudek štrasburského soudu "žádnou dohru". Navíc segregace prý není jen problém škol zvláštních a začíná se objevovat i v běžných školách, kam chodí velký počet romských dětí. Rodiče "bílých" dětí dávají své potomky pak raději jinam a ve třídách zbudou jen romští žáci, uvedly kurátorky. Podle nich se absolventi takových škol potýkají s podobnými potížemi jako školáci ze škol zvláštních. "O tématu jsme přemýšlely čtyři roky. Snažíme se změnit postoj veřejnosti," uvedla Moyzes.

Malby a videa romských autorů

Na výstavě jsou k vidění dvě desítky videí, instalací či maleb romských autorů a autorek. Někteří z nich představili své práce i na bienále v Benátkách, jiní je vytvořili přímo pro pražskou akci. "Nechtěli jsme připravovat výstavu o nás bez nás," dodala Moyzes.

Kurátorky uvedly, že projekt tak ukazuje romskou komunitu očima Romů a nezdůrazňuje jen jejich nepřizpůsobivost, ale zaměřuje se na pozitivní hodnoty.

Výstavě dnes předcházela konference o umělecké tvorbě proti rasismu a segregaci. Účastníci se zaměřili mimo jiné i na to, jak romští umělci využívají nová média a nové technologie.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma