Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Zataženo

Ucho a ušní hygiena

Ucho a ušní hygiena
zdroj: tisková zpráva

V dnešní době je zatížení sluchového aparátu mnohem větší než v letech minulých.

Je to  dáno jednak obecným zvýšeným hlukem životního prostředí,  ale i větším zatížením hudbou, která se dnes poslouchá i během chůze, dopravy či manuální práce. Organismus není na tak dlouho trvající poslech nastavený, navíc při použití zvukovodových sluchátek– pecek-  dochází k možnému zavlečení infekce do zvukovodu.

Ucho je ústrojí sluchu a rovnováhy. Má tři části: zevní ucho, střední a vnitřní ucho. Sluch nám umožňuje dobře se dorozumět s ostatními lidmi. Sluchové ústrojí je snadno zranitelné, a proto také náchylné k mnoha onemocněním. Z toho důvodu je důležité o uši dobře pečovat. Naše péče je omezena na viditelné části sluchového ústrojí, tedy na zevní ucho. Zevní ucho je tvořeno chrupavčitým boltcem a zevním zvukovodem. Ten je vystlán jemnou kůží s četnými mazovými žlázami. Od středního ucha je zevní ucho odděleno tzv. ušním bubínkem.

Ucho je citlivý orgán, který je potřeba čistit s velkou opatrností. V uchu se ve větší nebo menší míře tvoří ušní maz, kterému se odborně říká cerumen. Ušní maz čistí zevní ucho a chrání jej proti infekci. Maz rovněž udržuje v zevním zvukovodu vhodné prostředí, např. vlhkost. Pokud maz neodstraňujeme, dojde k jeho ztvrdnutí, v extrémním případě až k poruchám sluchu.

Vatové tyčinky, které se běžně používají k čištění uší, mohou přirozený proces čištění komplikovat.

Negativa vatových tyčinek:
- Při neopatrném čištění může dojít k poranění zevního zvukovodu.
- Používání vatových tyčinek působí proti přirozenému procesu čištění ucha, protože zatlačují ušní maz hlouběji do zvukovodu, což může vést k vytvoření mazové zátky. Pokud se vám v uchu vytvoří ušní zátka, nepokoušejte se ji odstranit vatovými tampony. Tímto způsobem ji ještě více posunete k bubínku. Navštivte lékaře, který ji bezpečně odstraní.

Vhodným způsobem hygieny ucha jsou roztoky z mořské vody určené k čištění uší, které vypláchnou přebytečný maz a nečistoty, např. Audiclean. Tyto roztoky z mořské vody rychle rozpouští ušní maz a zajišťují dobrou hygienu uší.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,690 23,870
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma