Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Téma: Ideální pohyb k hubnutí?

Téma: Ideální pohyb k hubnutí?
zdroj: tisková zpráva

Jediný zaručený recept na redukci nadváhy – důsledné omezení příjmu energie a zvýšení jejího výdeje - je snad již všeobecně známý. V posledních letech se zlepšila i informovanost o pravidlech na straně příjmu energie. Lidé již mají dobré povědomí o zásadách správné výživy, sledují energetickou hodnotu potravin, případně i jejich glykemický index. Pravidla v této oblasti jsou prokázaná, jednoznačná a nemá příliš smysl s nimi polemizovat.

Pokud jde o výdej energie, situace je trochu komplikovanější. Při výběru správného pohybu je třeba vzít v úvahu hodně faktorů - energetický výdej, dostupnost cvičení, kondici...možností je mnoho a volba je do značné míry také ovlivněna módou. Při tom všem lidé někdy zapomínají na dost možná nejdůležitější věc - aby je zvolený pohyb bavil. Aspoň trochu. Když si vyberou aktivitu, do které se musí nutit, rapidně sníží své šance, že u ní vydrží dostatečně dlouho. Jednou z alternativ, kterou se vyplatí zvážit, je cvičení na veslařských trenažérech, ať už v individuální formě či na skupinové lekci. Pohyb při veslování je plynulý, bez dopadů či nárazů a neklade nadměrné nároky na klouby i proto, že váha těla při něm spočívá na sedátku. Intenzitu cvičení si každý může zvolit dle své kondice a velké množství zapojených svalových skupin zaručuje vyšší energetický výdej ve srovnání s jednostranně zaměřenými typy pohybu. Údaje z monitoru trenažéru pomáhají při cvičení dosáhnout stanovených cílů a okamžitá (i následná) zpětná vazba podporuje motivaci. Doc. MUDr. Libor Vítek, PhD, MBA ze společnosti Sportvital vysvětluje: „Veslování na trenažéru je komplexní cvičení pro každého bez ohledu na věk a úroveň fyzické kondice. Je to zdravý pohyb procvičující všechny hlavní svalové skupiny včetně svalového korzetu, skvělý způsob zpevnění svalů i efektivní spalování kalorií a zároveň aktivita šetrná k pohybovému aparátu.“ Skupinové lekce fungují na podobném principu jako například spinning. „Účastníci cvičí pod dohledem instruktora, který dbá na správnou techniku, vybírá doprovodnou hudbu a motivuje účastníky. Od spinningu se liší především samotným charakterem pohybu, který zapojuje celé tělo.“ říká provozovatel lekcí Pavel Šmolka. Veslařské trenažéry se stávají pevnou součástí vybavení kvalitních fitcenter. Ve skupině s instruktorem si na nich lze v Lanna Fitness či ve Sportcentru Evropská v Praze, v Brně tyto lekce nabízí Big One Fitness.
TIPY NA SPORTOVÁNÍ A ZDRAVÉ HUBNUTÍ Z INTERNETU www.indoorrowing.cz Více o cvičení na veslařském trenažéru, jeho zdravotním přínosu, technice a možnostech využití. www.aerobic.cz Kalendář cvičebních akcí v celé ČR, rady odborníků www.mojekondice.cz Jedinečné komplexní poradenství v oblasti diagnostiky, treninku a výživy, které provozují mistři světa ve sportovním aerobiku - David Holzer a Jakub Strakoš. Využijte možnosti balíčku služeb za zvýhodněné ceny! www.davidhuf.cz Oficiální stránky trenéra Davida Hufa s nabídkou zajímavých víkendových pobytů.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma