Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 13°C Polojasno

Televize versus divadlo

Televize versus divadlo
zdroj: tisková zpráva

Někdy je zkrátka pohodlnější si sednout k televizi. Nohy v dece, obklopeni brambůrky. A co divadlo?

Televize je pro mnoho lidí součástí života. Je to tak. S nástupem internetu, s ním spojeným sdílením souborů a dalších vychytávek její elektronická nadřazenost trochu poklesla. To se však určitě nedá říct o prodeji stále nových a lepších televizorů. O čem to tedy svědčí? Že velká část populace přijde domů, zmáčkne jedno tlačítko na ovladači a ... má po celý večer  o „společnost“ postaráno.

Stovky společníků jménem televizní kanál se předhánějí a perou o vaši přízeň ve snaze být tou první vybranou zábavou pro vaše chvíle. Je to vlastně tak moc jednoduché! Televize nás obírá o čas. A většinou ne v zájmu kultury. Možná se kulturně tváří a my jí to, s odpuštěním, žereme. Nebo je to prostě vývin doby a obyčejný standard?

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Byly doby, kdy si člověk kulturu nemohl jen tak dovolit a návštěva společnosti byla svátkem. Do jisté míry to přetrvává dodnes, protože zrovna divadlo není levná záležitost. Když se tento aspekt spojí s nudným operním představením ze školních let, není divu, že vyhrává pohodlná pohovkanad sklápěcím sedadlem v hledišti.

Ale v televizi neuvidíte všechno. Dnes můžeme říct, že kinematografie a divadlo se doplňují. Film jako takový rovná se neměnná jednotka. Stále stejný, beze změn. Někdy tvoří tradici, naši mluvu obohacuje nás o nové hlášky. A v některých případech spojuje generace. Divadelní inscenace je přesný opak. Vidět ji lze jen po určitou dobu, je dnes a denně měněna všemožnými režiséry a tvůrci. Každá repríza je do detailu odlišná, než ty předchozí. Pohyby, gesta… A také přeřeky či improvizace.

Ostatně ty vás překvapí vždycky tam, kde to nejméně čekáte. Ze scény je najednou o stupeň vtipnější zážitek. Na tyhle okamžiky pak budete nejvíc vzpomínat a co si budeme vykládat, ve filmu se váš hrdina nesplete, ani kdybyste ho přemlouvali sebevíc.

Jenže pořád je tady onen problém. Televize, film, filmy v televizi? Počet kvalitních pořadů či filmů na kanálech je mizivý. Co nám ten večer s televizí dá? Nebo spíš vezme?

Jak už bylo řečeno, film a divadlo jdou ruku v ruce. Kina, a teď už i ta domácí, se pyšní 3D technologiemi, snaží se víc a víc přibližovat skutečnému zážitku. Možná to dopadne návratem do reality bez filmových triků a efektů, návratem na divadelní jeviště… Nechme se překvapit.

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,120 25,240
USD 23,420 23,600
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma