Dnes je středa 26. února 2025., Svátek má Dorota
Počasí dnes 1°C Zataženo

Tajemství zeleného čaje

Tajemství zeleného čaje
zdroj: tisková zpráva

Podle jedné legendy seděl před 5000 lety čínský císař pod čajovníkem a vařil si vodu na pití. Když tu se zvedl vítr a z čajovníku spadl do vody list. Císař s potěšením zjistil, že nápoj je velmi příjemný, chutný a dokonce osvěžující. Byl tak dobrý, že se brzy pil po celém kraji. Ve světě a v Evropě se však stal oblíbeným mnohem později – až v 16. století. Angličané zpočátku dělali chybu, když čajové listy používali jako zeleninu; tekutinu vylévali a listy jedli. Dnes už si ale tuto drobnou mýlku nikdo nepamatuje. Výhody zeleného čaje nebyly dlouho známy. Klinickými zkouškami byla zjištěna jeho schopnost rozpouštět tuky. Aniž bychom měnili svoji stravu, aniž bychom drželi dietu, pouhým pitím zeleného čaje se můžeme zbavit nadváhy. Pravidelné pití zeleného čaje působí jako prevence před mnoha chronickými chorobami. Čaj obsahuje složky, které mohou snižovat riziko některých druhů rakoviny a nemocí oběhové soustavy. Studie ukázaly, že nejúčinnějšími látkami v zeleném čaji jsou fluoridy, kofein a polyfenoly. Fluorid pomáhá bránit vzniku zubního kazu, protože chrání povrch zubů. Díky obsahu taninu v zeleném čaji se kofein vstřebává pomaleji než kofein v kávě. Lidé, kterým pití kávy způsobuje zvýšený tlukot srdce, ale kteří potřebují něco osvěžujícího, proto mohou přejít na zelený čaj. Kofein obsažený v zeleném čaji navíc rozšiřuje průdušky, takže může být prospěšný lidem trpícím astmatem. Kromě toho pročišťuje močové ústrojí a povzbuzuje činnost ledvin. Polyfenoly v zeleném čaji ničí viry a bakterie, proto zelený čaj může bránit vzniku a růstu nádorů a šíření metastází. Pití zeleného čaje může být velmi užitečné pro ty, kteří trpí srdečními chorobami a nemocemi oběhové soustavy, neboť taniny pocházející z polyfenolů mohou blokovat vstřebávání mastných kyselin. Navzdory svým pozitivním vlastnostem zelený čaj není všelék, lékaři jej však doporučují pít. Obsahuje velké množství draslíku, který je velmi důležitý pro lidské tělo, nedoporučuje se však lidem, kteří mají problémy s ledvinami. Aby důležité a užitečné vlastnosti zeleného čaje byly účinné, musí se tento druh čaje pít pravidelně a dlouhodobě. Ačkoli má pozitivní účinky, není to všelék, jeho konzumaci však doporučují lékaři. Tip z obchodu: Zkuste nový nealkoholický nápoj OISHI GREEN TEA. Je ideální pro lidi, kteří pečují o své zdraví. Zelený čaj v současnosti nachází mezi spotřebiteli stále větší uplatnění díky svým vynikajícím účinkům na lidské tělo. Produkty OISHI jsou v souladu se všemi aspekty moderních zásad stravování díky svému unikátnímu složení a nejmodernější výrobní technologii. Nápoje jsou velmi pečlivou metodou vyráběny ze 100% čerstvých čajových listů v dokonale čisté atmosféře, proto si zachovávají všechny aromatické a výživné vlastnosti původního čaje.