Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Svein Andre Hafso - první herec s Downovým syndromem

Svein Andre Hafso - první herec s Downovým syndromem
zdroj: tisková zpráva

"Kvůli svému handicapu nedokáže něco zahrát, musí se do postavy vcítit a musí to jít z něho, z jeho srdce,“ říká režisér Bard Breien.

Norský režisér a scénárista Bard Breien, autor filmového skvostu Kurz negativního myšlení, který získal hlavní cenu na MFF KV 2007, představil ve Varech svůj další film. Nový snímek Detektiv Down bude výjimečný hned v několika rovinách. Vůbec poprvé v historii kinematografie si hlavní roli, postavu Roberta Bogeruda, zahraje ne-herec s Downovým syndromem (Svein Andre Hafso). Tento hrdina touží být detektivem, bohužel všichni klienti od něj odcházejí po prvním osobním setkání, kdy v něj ztratí důvěru právě kvůli jeho postižení. Až jednou…

Herce čekají scény, o kterých se mu ani nesnilo...

Olav Starr, bruslařská legenda, zmizel a jeho manželka si najme detektiva Roberta, aby tento případ vyřešil. Robert má svoji metodu, kdy se vžije do zmizelého a pokračuje v jeho životě od okamžiku, ve kterém se Olav ztratil. Zjistí tak, že byl ve své rodině vystaven nedostatku lásky a že se z něj stal podvodník s vážnými problémy s alkoholem, který prodává svým zákazníkům vakuové pumpy pro lepší erekci a krém na zvětšení prsou, aby jim tak zvýšil sebevědomí. Čím bizarnějších rozměrů pátrání po Olavovi postupně nabírá, tím více se ukazuje, že Robert není tak hloupý, jak by se mohlo zdát…. Už z popisu základního děje je jasné, že pro hlavního aktéra to nebude nic jednoduchého!

Tisková konference k filmu Detektiv Down - vlevo režisér Bard Breien.
Tisková konference k filmu Detektiv Down - vlevo režisér Bard Breien.

Hlavně se nevzdát

„Chlapce, který by byl schopný zahrát hlavní postavu, jsme hledali opravdu dlouho. Nakonec jsme v Steinovi našli ještě více, než o čem se nám mohlo zdát. Má velkou vůli v roli uspět a je své práci naprosto oddaný. Pracujeme s ním už rok a půl a za tu dobu se s maminkou naučil celý scénář. Také se musel trénovat trochu fyzicky, protože ve filmu má jeden taneční výstup, je to pro něj těžké. Kvůli svému handicapu nedokáže něco zahrát, musí se do postavy vcítit a musí to jít z něho, z jeho srdce,“ řekl na tiskové konferenci v Karlových Varech režisér Bard Breien, který svému filmu a jeho hlavnímu protagonistovi maximálně věří. “Mým cílem je odvyprávět zábavný, vzrušující a dojemný příběh, který bude výzvou pro diváky. Bude to dobrodružství jednou nohou zasazené do dobře známého žánru, kdy osamělý soukromý detektiv musí vyřešit záhadu v chladném, temném a nepřátelském světě, zatímco druhá noha kráčí zcela neznámým směrem. Detektiv Down je film, který jiskří smíchem, tak i silnými emocemi, kdy celý děj a především hlavní postava neustále balancuje na velmi tenké hraně mezi tragédií a komedií,” dodává Bard Breien.

Film vznikne v česko-norsko-dánsko-německé koprodukci a začne se natáčet koncem srpna mimo jiné i u nás. Hotový by měl být na jaře příštího roku a je možné, že premiéru bude mít za rok touto dobou opět v Karlových Varech.

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,500 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma