Šťavnatá pečená kachní stehna, ze kterých se vám budou sbíhat sliny!
Dokonale křupavá kůže a šťavnaté maso. Pečená kachní stehna jsou skvělým nápadem na báječnou večeři pro každý den i slavnostní příležitosti. Podívejte se, jak jednoduše a rychle připravit ta nejchutnější kachní stehna.
- Směs přírodního koření.
- Dokonale křupavá kůrka.
- Jednoduchý způsob, jak dosáhnout skvělého vizuálního efektu.
Ingredience:
- 4 kachní stehna/nohy - 1 kg
- 4 plátky ananasu z konzervy
- velká hrst brusinek - 100 g
- lžíce medu
- 1 lžička majoránky
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky sladké papriky
- 1/2 lžičky sušeného česneku
- 1/3 lžičky pálivé papriky
- 1/3 černého pepře
- 1/3 drceného koriandru
- špetka muškátového oříšku
Tipy a rady: K pečení kachních stehen potřebujete žáruvzdornou skleněnou nebo keramickou nádobu o rozměrech alespoň 22 x 30 cm. Potřebujete také kuchyňský štětec, kterým budete kachní stehna potírat medem. Jako sladkou přílohu ke kachně jsem použila čerstvé brusinky a kolečka ananasu z konzervy. Kachna se obvykle peče s jablky, takže pokud chcete, můžete ananas vyměnit za čtvrtky kyselých a pevných jablek nebo hrušek posypaných skořicí. Dobře se hodí také plátky pomeranče, jablečná šťáva nebo mošt a pomerančový džus, případně i broskve z konzervy.
Postup:
1. Jedno kachní stehno váží přibližně 250 gramů. Pro tento recept budete potřebovat 4 kachní stehna. Kachní stehna omyjte v umyvadle pod tekoucí vodou a osušte papírovou utěrkou. Zkontrolujte kůži a v případě potřeby očistěte od zbytků peří. Ostrým nožem odstraňte kloubní pouzdra a přebytečný tuk, který vyčnívá. Jak na to. Uprostřed kotníku nařízněte nožem celou nohu a poté palcem zvedněte kůži nahoru a otočte ji směrem ven. Odřízněte kůži a šlachy.
2. Omytá a očištěná stehna můžete obalit směsí koření: po lžičce majoránky, po půl lžičce soli, sladké papriky a sušeného česneku, po třetině lžičky pálivé papriky, černého pepře a drceného koriandru, špetka muškátového oříšku.
Tipy a rady: Sušený česnek lze nahradit oloupaným a prolisovaným stroužkem čerstvého česneku.
3. Okořeněná kachní stehna můžete ihned vložit do nádoby odolné vůči troubě. Já jsem použila keramickou misku o rozměrech 22 x 30 cm. Mísu se stehny pečlivě přikryjte alobalem nebo pokličkou od pekáče a vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Zvolte prostřední polici trouby. Možnost pečení: horní/spodní ohřev. Kachní stehna takto pečte 40 minut. Pro velmi křehké (téměř rozpadající se) maso pečte stehna až 1,5 hodiny.
4. Po uplynutí této doby pokrm opatrně vyjměte z trouby. Troubu nevypínejte. Z misky odstraňte fólii. Opatrně vylijte tuk a omáčku, která se nahromadila na dně. Můžete k tomu použít pipetu. Omáčku s tukem dejte do samostatné nádoby. Bude to ideální základ pro další omáčku nebo jako příloha k vařeným bramborám. Část omáčky s tukem můžete také nechat v pekáči, aby se brusinky, které přidáte později, rychleji upekly.
5. Každé stehno lehce potřete zahřátým medem. Pokud máte tekutý med, nemusíte ho předem ohřívat. Do misky se stehny přidejte čerstvé brusinky. Pokud nemáte čerstvé ovoce, můžete použít brusinkový džem nebo přidat hrst sušených brusinek. Ananasová kolečka rozdělte na poloviny a naaranžujte vedle stehen. Nezapomeňte, že ananas můžete nahradit jablkem nebo kousky broskví či hrušek z konzervy. Pokud máte čerstvou snítku rozmarýnu, můžete ji také přidat.
6. Misku se stehny opět vložte do trouby. Na stejném roštu, při stejné teplotě, ale již bez přikrytí. Kachní stehna pečte dalších 30 minut. Pokud po 20 minutách pečení není kůže dostatečně propečená, můžete na posledních několik minut nastavit troubu na grilování shora. Nezapomeňte však gril kontrolovat.
Tipy a rady: Pečená kachní stehna jsou připravena k podávání ihned po upečení. Do pokrmu můžete přidat i dříve přelitou omáčku. Kachní stehna s omáčkou a brusinkami chutnají skvěle v doprovodu bramborové kaše. Doplňte je oblíbeným salátem a máte vynikající večeři!
Dobrou chuť!
Kurzy
Finance
Kurzovní lístek: 21.11.2024 Exchange s.r.o.
EUR | 25,260 | 25,380 |
USD | 24,040 | 24,220 |