Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Státní maturita? Násilí páchané na studentech!

Státní maturita? Násilí páchané na studentech!
zdroj: Profimedia

Státní maturita je v plním proudu A každému končícímu středoškolákovi možná v těchto dnes zmrzl úsměv. I vám?

Co se to vlastně kolem státních maturit děje? Proč je kolem „blbé“ maturity tolik humbuku? A proč se proti tomu studenti bouří? Kdo neviděl modelové testy, asi pramálo pochopí z večerních zpráv či z denního tisku.

Při vyřčení hesla Stání maturita se dělají mžitky před očima i sympatické studentce Báře, která skládá zkoušku z dospělosti právě v těchto dnes. „Maturuji letos, takže skládám jenom dvě zkoušky ve státní verzi - češtinu a matematiku. Do rukou se mi však ale dostaly i materiály ke zkouškám z jazyků (konkrétně z angličtiny a němčiny), takže jsem si mohla udělat obrázek o státní maturitě jako celku. Popravdě jsem z toho trochu zklamaná,“ říká smutně Bára.

Taková typická česká maturita. ZDROJ: StudentPoint.cz

„Státní maturity se odklání od originality a jedinečnosti jednotlivce a snaží se všechny napasovat do jedné krabičky o stanovených rozměrech. To, že někdo napsal nádhernou slohovou prácitéměř hodnou básníka, je přebito faktem, že se dotyčný malinko odchýlil od tématu. Pochválen budiž ten, kdo se přesně držel osnovy (byť by jeho sloh byl nevalný). No, nevadí. O omezení počtem slov ani nemluvě. Nezáleží na tom, že na to, na co jeden potřebuje deset vět, stačí druhému dvě slova. Jenom buďte všichni stejní,“ dodává až ironicky Bára.

Podobný názor sdílí i studentka třetího ročníku šestiletého gymnázia Iveta. „Jsem sice teprve ve třeťáku, ale o státní maturitu se zajímám – vždyť za rok se mě to bude týkat také! Zatím jsem měla možnost vidět pouze nižší a vyšší úroveň u češtiny a němčiny. A? No, celkem šok. Nižší němčinu by u nás zvládli i šikovní terciáni, na nižší češtinu se vlastně nemusím moc namáhat se studiem literatury, . . . “ doplňuje Iveta, která ztrácí chuť se dál něco učit, protože vidí, že věci, které umí, jí ke zvládnutí maturity stačí již teď.

„Vyšší verze je v případě češtiny i němčiny opravdu vyšší. Nicméně proč ji dělat, když většinavysokých škol k výsledkům státní maturity stejně nepřihlíží,?“ dokončuje myšlenku Iveta.

Abychom ještě získali pohled specialisty, oslovili jsme profesorku českého jazyka paní Mgr. Evu Černošovou, která se k tématu státní maturity vyjádří v dalším článku, který zveřejníme již zítra!

Odmaturovali jste před dvěma nebo pěti lety? Plánoval vám někdo shora o čem, a jak dlouho máte mluvit? Že ne? Ale stresík to byl, že? Zkuste si vyřešit testy na www.novamaturita.cz a podělte se s námi o své dojmy. Čím se stará a nová maturita liší? Jaké nároky byly/jsou kladeny na Vás?

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma