Dnes je pondělí 21. dubna 2025., Svátek má Alexandra
Počasí dnes 21°C Skoro zataženo

Správný jídelníček dětí

25. 3. 2010 – 9:11 | O dětech | red | Diskuze: 1/1 nových

Správný jídelníček dětí
zdroj: tisková zpráva

Ve výživě hraje hlavní roli energetická hodnota jídla.

Organizmus dětí spotřebuje 50-60 % energie na činnost svých základních funkcí (bazální metabolizmus), 20 % na aktivní výkon během dne a 10 % na obnovu tkání. Navíc se průběžně vyvíjí, a proto potřebuje energii také na růst. Kvalitní psychický i fyzický růst dítěte umožňuje pouze pestrá a pravidelná strava s dostatečným obsahem všech základních živin, jejichž zdroji jsou plnohodnotné potraviny (celozrnné obiloviny, mléko, ovoce, zelenina, čerstvé maso, mořské ryby). Rozvoj centrální nervové soustavy a abstraktního myšlení, který odlišuje člověka od ostatních druhů, byl umožněn díky vyššímu příjmu sacharidů a kvalitních tuků, a proto by právě tyto živiny neměly v jídelníčku dětí rozhodně chybět.

Racionální jídelníček dětí by měl obsahovat šest základních skupin potravin, zastoupených v určitém poměru:
1. maso, ryby, drůbež – 1 až 2 porce
2. mléko, vejce – 2 až 3 porce
3. ovoce – 1 až 2 porce
4. zelenina – 3 porce
5. obilniny, přílohy – 3 až 6 porcí
6. tuky – 1 porce (1/3 porce by měly tvořit tuky živočišné a 2/3 tuky rostlinné)

Do racionálního jídelníčku nepatří neplnohodnotné potraviny (cukrovinky, uzeniny, chipsy a snacky, smažená jídla a sycené tekutiny). Tyto potraviny může tělo klidně postrádat a dítě by se s nimi mělo setkat spíše výjimečně. Současná doporučení vyjádřená prostřednictvím výživové pyramidy neplnohodnotné ani nevhodné potraviny z jídelníčku striktně nevyřazují, ale upozorňují na fakt, že by si je měl každý aktivně zasloužit – to znamená adekvátně navýšit pohybovou aktivitu při jejich konzumaci.

Předchozí článek

Poznejte Norsko III.

Následující článek

Vesecká chce kárné řízení žalobkyně. Kvůli vraždy Malhockých
Jandulkaaaa 05. srpna 2011
Taky se snažím, aby moje pětiletá dcera jedla co nejzravěji. Pořád ale touží po našem "dospěláckém" jídle. Tak jsem se naučila dělat dospělácká jídla v dětském provedení. Koupili jsme si nový gril na dřevěné uhlí, pro nás naložím maso do naší oblíbené pikantní marinády, malé ho jen lehce osolím a posypu bylinkami. Spokojenost je na všech stranách.