Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Sněhurka nebo Xena?

Sněhurka nebo Xena?
zdroj: tisková zpráva

Jak moc se liší nový film o Sněhurce oproti původní Grimmovské pohádce? Mají obě Sněhurky vůbec ještě něco společného?

Postavu Sněhurky snad není třeba dlouze představovat. Její hebká bílá tvář orámovaná havraními křídly dlouhých vlasů pronásleduje každého malého čtenáře. A horlivé milovníky pohádkových příběhů láká snad dál i v dospělosti.

Sněhurka

Fiktivní pohádková postava je známá snad po celé Evropě, přičemž co jiný kraj, to jiný mrav a také jiná obdoba pohádky o dívce se sněhově bílou pletí. Každá země má "svou" Sněhurku. Ta nejznámější však pochází z pera bratří Grimmů, v jejich verzi o Sněhurce se vyskytují trpaslíci i kouzelné zrcadlo, vše je pak použito v broadwayské divadelní hře Sněhurka a sedm trpaslíků. V českém prostředí se občas může hovořit o dvou odlišných příbězích z jejich "dílny", Sněhurka a sedm trpaslíků totiž není totéž jako Sněhurka a Růženka. Zmíněná divadelní hra se pak stala předlohou pro první filmovou podobu pohádky od Walta Disneyho.

Původně příběh vychází ze středověké pověsti. V evropském prostředí byl námět zlé macechy a čarodějnice poprvé použit již v 15. století v díle francouzského kronikáře Jeana Froissarta.

Nevinná dívka?

Walt Disney ale nezůstal jediným, kdo se o pohádkový motiv zajímal. V současné kinematografii budeme mít šanci se podívat, kam se ledově krásná Sněhurka posunula od dob Grimmových, to vše díky filmu Sněhurka a lovec, který se do našich českých kin dostane již 31. května. Lákadlem pro mužskou část osazenstva nemusí být tolik ani pohádkový motiv jako mladičká kráska, herečka Kristen Stewart.

Už z posterů či trailerů je však ale jasné, že Sandersova Sněhurka nebude až tak nevinnou dívkou, za jakou ji máme právě třeba u Grimmů. Nebojí se obléct do brnění a pořádně rozmáchnout mečem či sekerou, což spíše evokuje příběh Xeny než pohádkově čistou duši dívky zkoušené zlou macechou. Co však z původní pohádky zůstalo stejné? Možná rámcová kostra, kdy se zlá královna snaží zabít krásnou dívku..., kdo ví...

Jakou podobu má kouzelné zrcadlo, jak moc zůstala Sněhurka nevinnou pohádkovou dívkou? Uvidíme... Jedno je však jisté, od 31. května máme možnost zjistit, zda je Sněhurka ještě dále tou starou dobrou Sněhurkou, či už ji "naše" budoucí děti budou znát místo s jablkem v ruce spíše jako bojovnici Xenu II. se zbraní v ruce.

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma