Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Slavit mohou děti i zdravě

Slavit mohou děti i zdravě
zdroj: tisková zpráva

Mnoho rodičů má období oslav, ať už jsou to Vánoce, narozeniny nebo prostě jen párty pro kamarády, spojené s tvrzením „jsou to děti, tak proč je trápit zdravou výživou a nedopřát jim alespoň nyní“.

Rodiče si ale neuvědomují, jaké „dobroty“ svým dětem vlastně dopřávají.  Občerstvení připravované pro slavnostní příležitosti tak nezřídka oplývá spoustou tučných a přeslazených dortů, nevhodných sladkostí a k „uzobávání“ chipsy, solených tyčinek nebo pražených a solených oříšků. K tomu děti popíjejí přeslazené limonády nebo dětské šampaňské. Děti mnohdy neznají míru, takže smícháním tolika různých tučných a sladkých jídel dostanou průjem nebo zvrací. To je bohužel vinou rodičů, kteří povolí dětem hrůzné kombinace pamlsků.

I pohoštění na dětskou party nebo v rámci rodinné oslavy může být zdravé a ani jeho příprava neznamená nic komplikovaného. Stačí popustit uzdu fantazii a začít kouzlit i z běžných „zdravých“ potravin. Nechte se inspirovat také:

Ovoce a zelenina nejsou příliš oblíbenou součástí dětského jídelníčku. Většinou ale děti „nebaví“ kousat do celého ovoce nebo zeleniny – preferují je nakrájené na kousky nebo do formy křupavých tyčinek. Toho můžeme využít i při přípravě občerstvení na dětskou party a nakrájet ovoce na kousky nebo na kolečka a připravit z nich jednohubky – ozdobené třeba ořechem a napíchané na ozdobná párátka. Podobně je možné vyrobit i špízy – ovoce nebo zeleninu nakrájet na kolečka a napíchat na špejle nebo jehly. Ty potom mohou být obaleny v rozpuštěné čokoládě, nebo v případě zeleniny v sýru. Zkusme i saláty – ovoce sypané například ořechy nebo měkkým nadrobeným sýrem, těstovinový salát se zeleninou atp. Bezkonkurenční lahůdkou je i čokoládové fondue – děti milují čerstvé ovoce namáčené do čokolády. Ideální je opravdu kvalitní čokoláda s vysokým podílem kakaa. Zajímavou variantou zeleniny jsou zase „chipsy“, například z mrkve (mrkev nakrájená na tenká kolečka a dozlatova orestovaná na olivovém oleji).

Pohoštění pro dospělé se obvykle neobejde bez chlebíčků či jednohubek. Proč je nedopřát i dětem? Nejen k oslavám neodmyslitelně patří pečivo namazané nejrůznějšími pomazánkami. Možné je vyrobit zdravější pomazánku například z tvarohu nebo měkkého sýra (lučina, žervé), s trochou kvalitního margarínu nebo majonézy. Jinou variantou základu jsou nastrouhané tvrdé sýry či vařené a rozmixované luštěniny. Ty se pak ochutí dle vlastní fantazie a chuti dětí – troškou hořčice nebo rajského protlaku, mixovanou zeleninou, zeleným kořením atp.

Velmi lákavé jsou pro děti také nejrůznější jednohubky. Vyrobené mohou být jak z výše uvedené zeleniny či ovoce, tak z klasických na kolečka nakrájených rohlíků. Vyzkoušet ale můžeme také přímo upečené domácí jednohubky, například s odpalovaného těsta, které možné naplnit některou z pomazánek, nebo upéct miniaturní pizzy, šnečky aj.

K oslavám neodmyslitelně patří zákusky. A protože děti sladké milují, bylo by velice těžké je při takové slavnostní příležitosti, jakou jsou například narozeniny, o ně připravit. Je ale dobré i v tomto případě sáhnout po zdravější variantě a vyhnout se vydatnými dortům s máslovým krémem a bohatým šlehačkovým zdobením. Daleko vhodnější jsou například piškotové koláče s ovocem a želé. Dezerty z kvalitní čokolády, nebo již uváděné ovocné saláty a fondue. Výrobě zákusků s krémem se ale s největší pravděpodobností občas nevyhneme. Je ale dobré nesáhnout při jejich výrobě po másle, ale zvolit kvalitní margarín určený na pečení (např. Hera nebo Rama Creme Bonjour kostka). Stejně tak můžeme při zdobení ovocného poháru sáhnout například po rostlinné smetaně (nikoli ve spreji).

Ani při slavnostnější události není vhodné zapomenout na pitný režim dětí, nicméně řada rodičů plní sny svých dětí tak, že jim nakupuje spoustu přeslazených barevných limonád s bublinkami nebo oblíbené dětské šampaňské. Zajímavou a zdravější variantou jsou například 100% ovocné džusy, dřeně a fresh džusy, které je možné míchat vyrábět originální a chutné „drinky“. Děti si budou připadat jako v baru, když jim sklenice s nápojem nastrojíme. Do skleniček naaranžujeme papírové deštníčky, na okraj zapíchneme rozříznutý plátek pomeranče, samozřejmostí jsou ohýbací brčka (slámky) na pití.

Umění prostírání slavnostní tabule je náročné pro dospělého, natož pro malé děti. Z ubrousků dokáží šikovnější rodiče složit holubičky, děti zvládnou nakreslit barevné jmenovky pro hosty. Pokud je času nazbyt, lze vykouzlit dokonalou dekoraci rautu jako od profesionála. Malování na bílý ubrus je samo o sobě zábavou, pokud rodiče snesou riziko pokreslení ještě dalších věcí (např. desky stolu). Starší děti mohou pomoci s aranžováním květin. Pomyslnou třešničkou na dortu je vykrajovaný meloun (např. s iniciály hostitele) nebo origami.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma