Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 1°C Oblačno

Silné ženy v náručí slabých mužů

Silné ženy v náručí slabých mužů
zdroj: tisková zpráva

Znáte to? Ze začátku na vás miloval vaši soběstačnost. Uměl ocenit, že nejste na ničem a na nikom závislá. S obdivem sledoval vaši kariéru. Postupně ale změnil názor.

Vaše samostatnost mu začala časem tak trochu překážet.
•  To, že někdy zůstáváte v práci až do večera.
•  To, že ve středu chodíte cvičit a každý čtvrtek zajdete s kamarádkami na víno.
•  To, že dobře řídíte, skvěle vaříte a jste úžasná milenka.
•  To, že po něm nechcete žádné peníze.
•  To, že vám nemůže vlastně ani vynadat.

Ale kde je tedy v tom případě problém? Proč je najednou vaše samostatnost na závadu? Důvodů může být mnoho; jeden z nich se však přímo nabízí. Váš partner možná dospěl k prostému názoru, že ho nepotřebujete.

Podle oficiálních statistik je v současné době pro mnoho žen důležitější dobrá práce, kariéra a přátelé, než život s partnerem či v manželském svazku. Některé z nás dokonce považují svou „nezadanost“ za atraktivní (s výjimkou rodinných oslav, kde se staropanenství všech přítomných dam přetřásá takřka s železnou pravidelností). Přesto však toužíme i po rodině a partnerském životě, jenže jaksi odmítáme slevit ze svých nároků. Jednoduše je tu stále více žen, které vědí, co chtějí. A co víc – v moderní době se (narozdíl od časů dávno minulých) žena umí postarat sama o sebe, což jí samozřejmě nabízí i možnost vybrat si mezi muži takového partnera, který jí skutečně vyhovuje. Kde jsou ty časy poslušného čekání na TOHO, kdo nám přinese peníze na živobytí a postaví dům, ve kterém budeme uklízet, vařit a společně vychovávat děti. Dnes už chceme být ve vztahu rovnocenné; neuspokojuje nás pouze role matky a hospodyně, ale máme i pracovní a společenské ambice. Nemá však právě toto ženské sebevědomí na svědomí každým rokem stoupající počet svobodných žen kolem třicítky?

Není asi příliš nadnesené, když prohlásíme, že v dnešním světě dosáhne žena téměř všeho, co si jen přeje. Zde je ale onen kámen úrazu – muži se totiž schopných a úspěšných žen bojí. Ano, možná je to efekt z doby kamenné; každopádně je však natolik zakořeněný, že s ním ani sama evoluce nepohnula ani o milimetr. Muži mají v genech už odpradávna zakódovanou fyzickou i psychickou převahu nad ženami. Proto jsou zmatení, když je nyní situace jiná. V podstatě je to totéž, jako by se váš manžel styděl za to, že hrajete fotbal lépe než on. Každý muž vám potvrdí, že není nic horšího, než když žena ztratí svou ženskost. Nic není více odpuzujícího, než když se žena chová jako chlap. Možná právě tak vnímají to, když žena dvě hodiny vypráví o své manažerské práci, v restauraci zaplatí tučnou sumu za večeři a při odchodu objedná taxi. Ještě stále se ptáte, proč muži nedokážou být se sebevědomými ženami?

Jenže existuje vůbec nějaký způsob, jak prorazit tento bludný kruh? Máme v mužích uměle vyvolávat pocit, že jsou to vždy jen oni, kdo má navrch? Máme se jich ptát, zda patří operační systém do nemocnice či do počítače? Máme se snad vyhýbat rozhovorům o politice a ve společnosti dalších pánů se jen tiše usmívat po vzoru sladkých blondýnek? Doufejme, že i v tomto složitém případě existuje kompromis. Zdravé sebevědomí každé z nás vyplývá z našich kvalit. Není třeba se za sebe stydět, ale zároveň není nutné nahánět svému okolí strach. Věřte, že zdravou sebedůvěru ocení jistě každý muž. Alespoň ten, který vedle sebe nechce mít hospodyni v domácnosti, lehce manipulovatelnou jako malé dítě, nýbrž skutečnou dospělou ženu.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma