Sezona burčáku je tady! Jak poznáte, že pijete kvalitní kousek?
Také máte rádi hrozny? A co teprve kvalitní burčák z hroznů! Jak ale poznat, že se jedná právě o kvalitní kousek? Po přečtení našeho rychlého průvodce budete plně zasvěceni do tajů tohoto lahodného moku.
Co to vlastně burčák vlastně je?
Burčák je mošt z hroznů, u kterého probíhá mírné kvašení. U burčáku je nejdůležitější vychytat ten správný okamžik, ve kterém je v dokonalém poměru cukr a alkohol, a také počkat si na aktivní účast procesu kvašení. Nejen že je burčák velmi dobrý, ale je také zdrojem mnoha vitamínů díky obsahu tzv. přírodního cukru a přítomnosti kvasinek rodu Sacharomyces.
Rozšířenější je varianta bílého burčáku z bílých hroznů, méně rozšířený je burčák červený z hroznů modrých. Podle stádia kvašení vinaři rozlišují několik druhů burčáku - sladký, ve varu, po zlomení, tzv. mydliňák a poslední fáze "mladé víno".
Nenechte se odradit, pokud bude burčák zakalený, není to známka nekvality. Jedná se o tzv. kvasný kal. Kvalitní burčák nesmí obsahovat na pohled velké shluky kvasinek ani mechanické nečistoty. Co se barvy týče, měla by být světle žlutá. U dna či na stěnách nádoby může být také viditelná jemná usazenina.
Burčák má i své právní stanovy - musí být vyroben z hroznů letošního roku a smí se prodávat pouze v období od 1. srpna do 30. listopadu. Užijte si burčákovou sezonu, která je příznivci obdivována také proto, že netrvá dlouho.
Kurzy
Finance
Kurzovní lístek: 23.11.2024 Exchange s.r.o.
EUR | 25,230 | 25,310 |
USD | 24,240 | 24,360 |