Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Sezona burčáku je tady! Jak poznáte, že pijete kvalitní kousek?

Sezona burčáku je tady! Jak poznáte, že pijete kvalitní kousek?
Burčák | zdroj: ThinkStock

Také máte rádi hrozny? A co teprve kvalitní burčák z hroznů! Jak ale poznat, že se jedná právě o kvalitní kousek? Po přečtení našeho rychlého průvodce budete plně zasvěceni do tajů tohoto lahodného moku. 

Co to vlastně burčák vlastně je?

Burčák je mošt z hroznů, u kterého probíhá mírné kvašení. U burčáku je nejdůležitější vychytat ten správný okamžik, ve kterém je v dokonalém poměru cukr a alkohol, a také počkat si na aktivní účast procesu kvašení. Nejen že je burčák velmi dobrý, ale je také zdrojem mnoha vitamínů díky obsahu tzv. přírodního cukru a přítomnosti kvasinek rodu Sacharomyces.

Rozšířenější je varianta bílého burčáku z bílých hroznů, méně rozšířený je burčák červený z hroznů modrých. Podle stádia kvašení vinaři rozlišují několik druhů burčáku - sladký, ve varu, po zlomení, tzv. mydliňák a poslední fáze "mladé víno".

Vinice Vinice | zdroj: ThinkStock  

Nenechte se odradit, pokud bude burčák zakalený, není to známka nekvality. Jedná se o tzv. kvasný kal. Kvalitní burčák nesmí obsahovat na pohled velké shluky kvasinek ani mechanické nečistoty.  Co se barvy týče, měla by být světle žlutá. U dna či na stěnách nádoby může být také viditelná jemná usazenina. 

Burčák má i své právní stanovy - musí být vyroben z hroznů letošního roku a smí se prodávat pouze v období od 1. srpna do 30. listopadu. Užijte si burčákovou sezonu, která je příznivci obdivována také proto, že netrvá dlouho.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma