Sezona burčáku je tady! Jak poznáte, že pijete kvalitní kousek?

Také máte rádi hrozny? A co teprve kvalitní burčák z hroznů! Jak ale poznat, že se jedná právě o kvalitní kousek? Po přečtení našeho rychlého průvodce budete plně zasvěceni do tajů tohoto lahodného moku.
Co to vlastně burčák vlastně je?
Burčák je mošt z hroznů, u kterého probíhá mírné kvašení. U burčáku je nejdůležitější vychytat ten správný okamžik, ve kterém je v dokonalém poměru cukr a alkohol, a také počkat si na aktivní účast procesu kvašení. Nejen že je burčák velmi dobrý, ale je také zdrojem mnoha vitamínů díky obsahu tzv. přírodního cukru a přítomnosti kvasinek rodu Sacharomyces.
Rozšířenější je varianta bílého burčáku z bílých hroznů, méně rozšířený je burčák červený z hroznů modrých. Podle stádia kvašení vinaři rozlišují několik druhů burčáku - sladký, ve varu, po zlomení, tzv. mydliňák a poslední fáze "mladé víno".
Nenechte se odradit, pokud bude burčák zakalený, není to známka nekvality. Jedná se o tzv. kvasný kal. Kvalitní burčák nesmí obsahovat na pohled velké shluky kvasinek ani mechanické nečistoty. Co se barvy týče, měla by být světle žlutá. U dna či na stěnách nádoby může být také viditelná jemná usazenina.
Burčák má i své právní stanovy - musí být vyroben z hroznů letošního roku a smí se prodávat pouze v období od 1. srpna do 30. listopadu. Užijte si burčákovou sezonu, která je příznivci obdivována také proto, že netrvá dlouho.
Musím se přiznat, že já burčák snad ještě ani jednou v životě neměl. Letos se to ale chystám napravit. Mám totiž v plánu se v září vydat na vinobraní na Jižní Moravu. Tam určitě burčáku bude spousta. Jsem rád, že díky vašemu článku teď alespoň vím jak poznat jak moc je kvalitní. 🙂