Dnes je pátek 22. ledna 2021., Svátek má Slavomír
Počasí dnes 0°C Polojasno

Seznamte se: Růže šípková

Seznamte se: Růže šípková
zdroj: Archiv

Růže šípková je nejběžnější evropský keř, všeobecně rozšířený v listnatých lesích.

Keř růže šípkové kvete v květnu až v červenci. Předmětem sběru jsou dokonale zralé červené šípky, (září až říjen). Plody – šípky ordinoval svým pacientům už sám Hippokrates. V minulosti se šípky užívaly proti horečce, pomáhaly při onemocněních močových cest. Bylo zvykem dávat je pod polštář pro lepší spaní, z mladých lístečků se vařil chutný čaj. V lidovém léčitelství se šípky používají při poruchách metabolismu - cukrovce, obtížích při močení, únavě, hemeroidech a například též při slzení očí. Šípky se uplatní vždy, kdykoli je třeba organismu dodat zvýšenou dávku vitamínu C. Šípek zvyšuje celkovou odolnost a obranyschopnost organismu, působí příznivě při nachlazení, vyčerpanosti a také při únavě. Šípek snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Nejnověji se zkoumá jeho protizánětlivý účinek. Pomáhá při špatně se hojících ranách a při sníženém vylučování žaludečních kyselin, urychluje srůstání kostí při zlomeninách. Zlepšuje funkci mozku a látkovou výměnu v organismu. Šípek je důležitý pro těhotné ženy, kojící matky a děti v období intenzivního růstu. Známý je i močopudný účinek šípku. Lidově se používá jako mírné laxativum a diuretikum. Plod růže šípkové patří do skupiny fytofarmak, diaforetik a diuretik.
3 x šípek v kuchyni Šípkový čaj Asi 10 g rozdrcených šípků necháme hodinu louhovat v půl litru studené vody. Potom přivedeme do varu, odstavíme a necháme louhovat další čtvrthodinu. Před pitím výluh scedíme. Šípky je také možno louhovat přes noc ve studené vodě a před pitím ohřát na teplotu přibližně 80 °C. Šípky bychom neměli dlouho vařit, aby nedošlo k vysoké ztrátě vitaminu C. Při vaření čaje zabraňte kontaktu s kovy! Staročeská šípková omáčka 4 dl vývaru, 50 g másla, 30 g hladké mouky, 1 až 2 dl červeného vína, 5 lžic sušených šípků (nebo šípková zavařenina), 2 hřebíčky, špetka mleté skořice, sůl, citrónová šťáva, citrónová kůra, cukr podle potřeby. Omyté a očištěné šípky povaříme v malém množství teplé vody s hřebíčkem, citrónovou kůrou. Rozvařené šípky prolisujeme a k vodě, co zbyla po vaření, přidáme vývar. Podle chuti osolíme, přidáme víno a přikyselíme citrónovou šťávou. Přidáme prolisovanou šípkovou pastu a vzniklou omáčku zahustíme bledou jíškou z másla a mouky. Omáčkou přeléváme zvěřinovou pečínku. Nejtradičnější je kančí kýta. Rajec Bylinka Oblíbená pramenitá voda přichází s další bylinkovou posilou, tentokrát spojila síly s léčivými účinkami šípku.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: Exchange s.r.o.

EUR 26,080 26,160
USD 21,380 21,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma