Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 1°C Polojasno

Sekt nebo šampaňské

Sekt nebo šampaňské
zdroj: tisková zpráva

Bez lahodných „bublinek“ se obejde málokterá slavnostní příležitost či oslava konce roku.

Opravdu pijete šampaňské? 
Běžně používaný výraz „šampaňské“ či familiérně „šampus“ je označení povětšinou nesprávné, protože právo na něj mají pouze produkty z francouzského kraje Champagne (ochranná známka od roku 1908). Ostatní podobné produkty jsou šumivá vína, popřípadě sekt. Nicméně všechna tato vína vznikají podobně – dosti složitou výrobní technologií, jejíž podstatou je kvašení moštu nebo druhotné kvašení vína.

Za bublinky vděčíme Francouzům (jak jinak)
Šumivá vína mají oproti svým nebublinkovým příbuzným podstatně kratší historii. O jejich rozšíření se zasloužil až v 17. století Francouz, benediktinský mnich Dom Pérignon. O to strmější však byla jejich cesta ke slávě, neboť si nebývale rychle získaly oblibu a také vydobyly výsostné postavení nápoje pro slavnostní okamžiky.

Hlučný Silvestr
Zvyk otvírat láhve sektu na Silvestra prý vznikl za třicetileté války. Vyděšené obyvatelstvo totiž údajně věřilo, že právě hlasitým boucháním zátek „rychlých špuntů“ zaženou od svého prahu nejen zlé duchy, ale hlavně nepřátele. Pořádně si při otvírání sektu bouchnout občas zatoužíme dodnes. A jsou příležitosti, při nichž se to dá tolerovat – třeba právě silvestrovská veselice.

Správně otevřít láhev je umění
Každý kultivovaný hostitel ví, že šumivá vína se otvírají lehkým posunováním zátky, kterou nakonec opatrně uvolníme rukou v čistém ubrousku, takže uslyšíme jen decentní „plonk“, nikoli nápodobu střelby, která většinou přinutí společnost ke komickým „krycím“ pohybům. Navíc vyražené oko či zuby, ale ani rozbité okno nebo lustr opravdu nepatří k událostem, jež by slavnostní chvíli přidaly na půvabu. Takže to radši zkuste jako gentlemani, je to více podle pravidel bontonu a méně nebezpečné.

Víte, že... Šampaňská vína z domu Billecart-Salmon zdroj: tisková zpráva
Šampaňské patří k nejslavnějším a nejoblíbenějším nápojům na světě. Ve vinařské oblasti Champagne se nachází více než 31 tisíc hektarů vinic, které zajišťují roční produkci dvou a půl milionu hektolitrů tohoto noblesního šumivého vína.

Vinaři v Champagne pracují se třemi povolenými odrůdami – Pinot Noir, Pinot Meunier a Chardonnay. Pro jedinečnost zdejších vín je rozhodující nejen unikátní křídlové podloží, ale také speciální technologie zrání na jemných kvasných kalech, a samozřejmě též druhotné kvašení v láhvi. Noblesní šampaňské s bohatou chutí se nikdy nesmí uspěchat. Proto přední domy v Champagne připravují svá nejlepší vína dlouhé roky. Jedno z nejkvalitnějších šampaňských připravuje dům Billecart-Salmon.

Klasická vína Champagne jsou směsí různých ročníků a různých odrůd hroznů. Jediná povolená technika k výrobě Champagne je druhotné kvašení v lahvích již jednou vykvašeného základního vína, které se vyvolává přidáním takzvaného tirážního likéru. Ten se tvoří ze směsi základního vína, cukru a selektovaných kvasinek.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma