Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Rozchod: jak přežít?

Rozchod: jak přežít?
zdroj: tisková zpráva

Sbohem se řekne lehce, ale hůř vykoná.

Pravidlo číslo jedna. A pamatujte, že přes něj nejede vlak! Trvejte na tom, ať vám o rozchodu řekne z očí do očí. V dnešní době, kdy se bohatě využívá odosobnění komunikace, jako jsou emaily nebo sms, se často může stát, že slova „už mi nikdy nevolej ani nepiš“, mohla psát vaše „konkurence“, která do vašeho vztahu vstoupila třeba v době krize a nehodlá se vzdát svého právě nabytého postu. A i kdyby ne, věřte, že si zasloužíte důstojné podmínky rozchodu. Napsat pár slov do mobilu je tak snadné, nemá to žádnou vypovídající hodnotu, ale říct věci na rovinu, to už je známka vyspělosti a fakt, že o tom někdo trochu přemýšlel, než slova vyřknul.   

Pokud už máte zcela jasno, jak se věci mají, dbejte sedmi rad, jak si to nestěžovat:

1. Celou situaci pro sebe i pro druhé označte výrazem: „Rozešli jsme se“. Nikoli „nechal mě“ či „dal mi kopačky“. Iniciativa sice obvykle vzejde z jedné strany, ale nakonec se stejně ukáže, že rozchod je (nebo by brzy byl) vzájemný. Nedělejte tedy ze sebe svedenou a opuštěnou, ničemu tím nepomůžete, jen se budete cítit hůř.

2. Berte rozchod jako daný fakt, ne jako rafinovaný krok v šachové hře, na nějž máte vy nějak stejně rafinovaně reagovat. Nemusíte se tvářit, že to s vámi ani nehnulo (ale můžete!). Klidně dejte najevo, že vás to mrzí. Nicméně respektujte, že to tak prostě je, a víc nad tím nespekulujte.

3. Nevyhledávejte záminky k opětovným setkáním. Tu košili, kterou si u vás zapomněl, zřejmě nepotřebuje, když si ji nevzal, tak se s ním kvůli ní nescházejte. Prostě ji vyhoďte nebo odneste do charity (ať z té vaší lásky mají taky něco druzí).

4. Nedožadujte se dlouhých rozborů a vysvětlování, v čem je ta druhá lepší nebo co mu na vás tolik vadilo. V naprosté většině případů totiž smysluplná odpověď ani neexistuje. Lidé se prostě sejdou, sblíží a pak se zkrátka někdy ukáže, že se to jednomu z nich nezamlouvá – tak se zase rozejdou. Nic víc v tom nehledejte.

5. Nepokoušejte se ho pronásledovat, špehovat, „náhodně“ potkávat. Tím ho zpátky nepřilákáte – jen mu víc a víc půjdete na nervy a sama se budete cítit hůř a hůř. Nejlépe bude, když už se neuvidíte (nebo až za hodně dlouho).

6. Neprobírejte se dárky a dopisy od něj, neplačte nad společnými fotkami. Vyhazovat by je byla škoda – věřte, že jednou se nad nimi budete usmívat v docela příjemné vzpomínce. Ale teď je aspoň na rok vložte do krabice a tu zastrčte do nejzazšího kouta skříně.

7. Nevydírejte ho výhrůžkami, že „si něco uděláte“, nevyvolávejte v něm soucit plačtivými scénami, nepište mu srdceryvné dopisy. Jen tím prodlužujete a prohlubujete vlastní bolest, láska se takto zpět získat nedá.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma