Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Režisér Tim Burton - geniální blázen

Režisér Tim Burton - geniální blázen
zdroj: tisková zpráva

Komu bych tady měla vzdát hold… Kdo je natolik zajímavý a něčím jiný, aby potěšil vás, naše věrné čtenáře. Pak jsem narazila na Vincenta. A bylo to!

Je těžké v dnešní době, kdy kinematografii vládne šedá komerce, najít film, kde najdete kvalitní zábavu. Najít něco, u čeho se zasmějete tak, až se vám bude bránice otřásat. U čeho budete hledět na plátno s pusou dokořán otevřenou. Co vás doslova zvedne ze židle. Najít originalitu je práce pro Sherlocka Holmese. A proto máme Tima Burtona. Blázna a génia v jedné osobě.

Burton, Price a Depp při  natáčení Střihorukého Edwarda
Burton, Price a Depp při natáčení Střihorukého Edwarda

Narodil se ve sluncem zalité Kalifornii. Možná proto je jeho tvorba ponořená v temnotách. Barvy v Burtonových filmech vypadají, jako by jim někdo ubral na jasu. Právě proto nás tolik fascinují. Je to typický znak Burtonovy tvorby. Už jako malý kluk tíhl k umění. Škola ho příliš netížila, taky to šlo poznat na výsledcích. Zato miloval kreslení a malbu. To ho naplňovalo víc než hodiny trávené ve školní lavici. Burtonův „hero“ byl Vincent Price, tehdy největší postava hororových filmů. Jemu také zasvětil své první známější dílo, krátkometrážní film Vincent o chlapci, co si myslel, že je Vincent Price. Je to vlastně pocta muži, kterého tak obdivoval. Možná vlastní odraz. Kdo ví… Komentář k filmu namluvil sám Vincent Price. A Burtonovi se tak splnil sen.

Nechci se ale podrobně zabývat filmy, které natočil. Samozřejmě, bez nich by tento medailonek nebyl. Ale více fascinující je to, jak pracuje jeho představivost. Co ho mohlo inspirovat k tvorbě tak kontroverzních děl? Říká se o něm, že je introvert. Stydlín, co prchá před všemi do světa fantazie. Takoví lidé bývají velmi inteligentní. Neukazují se na odiv. Jen dělají, co umí a vědí, že jsou v tom dobří. Tim Burton je jednou z takových hříček přírody.

Člověk by řekl, že je to blázen, narušená osobnost. Ale to proto, že nedokáže porozumět uvažování takové osobnosti. Spousta lidí se na jeho tvorbu dívá se směsicí nejasných pocitů. Nevědí, co si o tom myslet. Neumějí přemýšlet o jeho snímcích. Ale co když nám nechce sdělit nic tak složitého, co za tím všichni hledají? Co když nás chce prostě jen pobavit, ukázat nám svět, který je jen jeho, podělit se o něj? Proto, že je introvert, komunikuje se světem prostřednictvím svých filmů. Nechává je za sebe mluvit. Miliony diváků milují jeho filmy. Proč asi? Líbí se jim to. Dobře se baví, obdivují styl, jakým se postavy předvádějí, barvy, které nikde jinde nenajdou. Burton zkrátka ví, jak diváka zaujmout. Jak nás připoutat do sedadel kinosálů a nepustit, od začátku až do konce.

Mrtvá nevěsta Tima Burtona
Mrtvá nevěsta Tima Burtona

Pár z jeho kousků přece jen musím zmínit. Jak všichni víme, Tim Burton velmi rád a velmi dobře kreslí. Je to vášeň, kterou chtěl přenést na plátno. Povedlo se mu to dokonale, nejdřív, jak můžete vidět výše, ve Vincentovi. Ovšem ten nebyl prvním počinem. Číslo jedna zaujímá The Island of Doctor Agor z roku 1971. Následují Stalk of the Celery, Doctor Doom a zmiňovaný Vincent. Ten známější, který se dostal do kin, je Mrtvá nevěsta Tima Burtona. Další filmy byly už hrané, obsazené od prvního po posledního největšími hvězdami stříbrného plátna.

Totiž poté, co Burton se svými ponurými postavičkami neuspěl u Disneyho, zaujal pány od Warner Bros. natolik, že mu svěřili dost peněz na to, aby mohl volně pracovat na svých fantaziích. Prvním takovým filmem bylo Pee-Weeho velké dobrodružství. Dobrodružný příběh Pee-Weeho Hermana, který miluje své kolo víc, než cokoliv jiného. Jednoho dne mu ho však někdo ukradne a on se vydává svého miláčka hledat napříč Amerikou. Neuvěřitelně ztřeštěná historie a ještě ztřeštěnější výstup Paula Reubense ze snímku udělaly hit, který společnosti vydělal za jediný víkend 4, 5 miliónu dolarů.

Dalším trhákem byl Beetlejuice, kombinace hororových a komediálních prvků. Tak dokonalá kombinace, že jeden neví, jestli se má víc smát nebo se bát, aby mu popcorn nevyletěl úlekem z ruky. K tomu ohromný výkon Michaela Keatona v roli Beetlejuice. Asi největším hitem se ale stalBatman, fenomenální zpracování legendárného komiksu Boba Kanea. V hlavních rolích obsadil hvězdy největšího kalibru - Michaela Keatona, Jacka Nicholsona a Kim Basinger.

Kultovní Batman
Kultovní Batman

Ovšem Burtonovým dvorním hercem se nakonec stal všemi milovaný Johnny Depp. Začalo to v roce 1990 Střihorukým Edwardem, kde si zahrál ještě i sám mistr Vincent Price. Od té doby jsou ti dva nerozlučná dvojka. Když se řekne Tim Burton, okamžitě se nám vybaví i Depp. Z další spolupráce bychom mohli zmínit snímky Ed Wood, Ospalá díra, Karlík a továrna na čokoládu čiSweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street.

Plakát k Burtonově pařížské výstavě
Plakát k Burtonově pařížské výstavě

Nejnovější dílo s Deppem v hlavní roli jsou Temné Stíny. Burton s Johnnym se opravdu hledali, až se našli. Dva extravagantní blázni s citem pro umění. Další osobou Burtonovi blízkou je Helena Bonham Carter, jeho druhá manželka, se kterou má dnes dvě děti, syna Billyho (8) a dceru Nell (4).

Závěrem

Co říci na konec? Snad jen to, že bez Tima Burtona by kinematografie byla nudná. On do ní vnesl velký kus originality a zábavy. Bez něj by to nešlo, vděčíme mu za hodiny a hodiny skvěle stráveného času. Je a vždy zůstane jednou z nejkontroverznějších osobností filmového plátna. Mimochodem, pokud patříte i vy mezi fanoušky Burtona a chcete si zpestřit léto netradičním výletem, zajeďte se podívat do Paříže na výstavu jeho děl. Najdete mezi nimi nejen plastické postavičky z filmů, ale také sbírku obrazů. Neváhejte, je to jediné místo v Evropě, kde tuto výjimečnou výstavu můžete navštívit!

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma