Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Rebelka Vivienne Westwood – matka punkového stylu

Rebelka Vivienne Westwood – matka punkového stylu
zdroj: tisková zpráva

Pořád tápáte po vlastním stylu a image? Vivienne vašim konzervativním kouskům ve skříních natrhne.

Kdo by tuto velmi výstřední dámu neznal. Vivienne Westwoodová je vyhlášená britská módní návrhářka a podnikatelka. A hlavně, matka moderního punkového oblečení. Celé to začalo osudovým setkáním s rovněž módním návrhářem Malcomem McLarenem. McLaren studoval umění a kreslil návrhy. Pro svá díla se inspiroval u fetišistů a prostitutek. Vivienne jeho vize realizovala. Společně otevřeli butik s názvem Let it rock. Poté se Malcom stal manažerem mladé punkové kapely Sex Pistols. I když kapela působila opravdu krátkou dobu, stihla se vrýt do hluboké paměti všech příznivců tohoto hudebního žánru. Jsou nezapomenutelní nejen díky hudbě, ale i díky svým módním výstřelkům. A to vše díky Vivienne, která definovala punkovou image kapely.

Rebelka každým coulem
Rebelka každým coulem

Návrhářka propadne kouzlu punku a začne se punkovou módou 70. let intenzivně zabývat. Inspiruje se klasickými prvky tohoto stylu, jako jsou špendlíky, žiletky, různé řetězy, kožené obojky s bodáky, bundy postříkané sprejem, charakteristický make-up včetně účesů ve stylu číro. Oblíbeným prvkem je také skotská kostkovaná látka. Od tohoto divokého stylu se pomalu propracovala do podoby rokoka. S punkem ale neskončila. Světe div se, ale punk a rokoko může fungovat. Alespoň modely, které vídáme na přehlídkách, mají vždy efektivní úspěch, jsou originální a nepřehlédnutelné. V současnosti už její modely nejsou tak divoké jako dříve.

Je nutno podotknout, že její modelky na přehlídkách občas vypadají jako překombinované a zmalované kreace. Ale tím vším chce autorka vyzdvihnout hybnou sílu punku a návrhářství a tou jevolnost. Každý módní návrhář ví, že jen vlastním osobitým stylem může ve světě módy uspět.

Více nalezneze na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma