Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Pusťte si do těla elektřinu

Pusťte si do těla elektřinu
zdroj: tisková zpráva

Elektrostimulace byla ještě donedávna trumfem především zdravotnických zařízení. Pomáhala léčit různá zranění, namožené svaly, dokonce ochablé svaly po nepříjemných úrazech se uzdravovaly rychleji.

Elektrostimulace je univerzální metoda, která se hodí na obrovské množství problémů, nebo také k tomu, aby se mnoha problémům předešlo. Přístroje nejenže doplňují aktivní cvičení a formování postavy, regenerují a posilují procvičované svaly, či ulevují od bolesti svalů, ale hodí se i pro všechny, kteří pocítili dopad sedavého zaměstnání a chtějí ulevit zatuhlým svalům, případně pomoci od různých bolestí, které s sebou celodenní sezení přináší – ztuhlý krk, bolavá záda,  méně pohyblivá ramena, zablokované různé části těla. Aspoň jeden z těchto neduhů zná opravdu každý.

Malé elektrostimulační přístroje, které se vejdou do kapsy, tašky nebo batohu se stávají rovnocenným partnerem aktivního života běžného smrtelníka. Zkušenosti ukazují, že přístroje od renomovaných firem, které se vývoji elektrostimulace věnují, využívají velmi dobře třeba vrcholoví sportovci při tréninku. Dají se ovšem stejně dobře využít i doma. Jejich používání je nečekaně jednoduché. Je samozřejmě potřeba projít nejlépe úvodní instruktáží, kde odborníci vysvětlí aplikaci a používání přístroje a přikládání elektrod. Ve finále se pak ale řídíte svým tělem, zdravým rozumem a technologií sbalenou v přístrojích.

Elektrostimulační přístroje fungují na principu elektrických impulzů, kterými aktivují svalovou činnost. Navozují přirozené procesy, které se v těle dějí, když mozek vydává do svalů povely k akci – stažení či uvolnění. V případě elektrostimulace dochází k pohybu pomocí elektrody přiložené přímo k jednotlivým svalovým partiím. Elektrické impulzy lze nastavit podle jednotlivých programů a je možné je ručně doladit. Tímto způsobem je možné podpořit například návštěvy posilovny – tedy tvorbu svalové hmoty, a to až o 30 procent oproti cvičení s pouze tradičním tréninkem.

Elektrostimulaci si chválí i známí sportovci, někteří hlavně kvůli rehabilitaci a regeneraci, jiní kvůli doplnění a zefektivnění tréninku. „Elektrostimulaci jsem poznal ve spojitosti s rehabilitací a regenerací, kde ji využívám opravdu dnes a denně. Compex navíc mohu mít na tréninku i večer doma, a to nejen kvůli regeneraci. Po operaci mám stále problém se svalovou disbalancí a programy Atrofie z nečinnosti nebo Růst svalů mě svojí účinností opravdu překvapily. Ovšem nejoblíbenějším programem celé naší rodiny bude zřejmě relaxační masáž,“ vyprávěl o svých zkušenostech s elektrostimulací Jiří Mužík, český čtvrtkař a překážkář.

Podle odborníků svaly v podstatě nedokážou poznat rozdíl mezi vůlí řízenou kontrakcí z mozku a elektricky vyvolaným pohybem z elektrostimulátoru. Konečný efekt je naprosto stejný, a chování svalů je tedy zcela přirozené. Z testů a četných zkušeností klientů se dá odvodit, že používáním elektrostimulace se lze zbavit únavy a bolesti svalů po námaze, svaly se dají na aktivitu efektivně připravit díky takzvaným zahřívacím programům. Se svaly se nakonec lépe pracuje a výrazně se snižuje možnost jejich namožení či poškození.

Novinkou na poli elektrostimulace je nová technologie společnosti Compex. Nová technologie umožní elektrickým impulzům přizpůsobit svou intenzitu přímo danému svalu, na který jsou elektrody připevněny.  Odbourávání bolesti a vyplavování nežádoucích látek tedy probíhá maximálně efektivně. Efektivněji rovněž fungují programy relaxace a masáže, jelikož působí přesně a cíleně na jednotlivá svalstva, která příjemně a účinně uvolňují.

Nakonec je ovšem důležité upozornit na to, že elektrostimulace není v žádném případě náhražkou pohybu, ale je jeho doplňkem. Reklamy, které lákají na to, že když budete sedět u televize a každý den pět minut necháte přístroj působit, tak za pár týdnu budete jako proutek, se opravdu nezakládají na pravdě, natož realitě. Jak už bylo řečeno, pohyb je opravdu nezbytný a to především při snaze zhubnout, nebo vytvarovat postavu. Elektrostimulační přístroje vždy potřebují pohyb k tomu, aby mohli efektivně fungovat.

Elektrické impulzy nezatěžují srdce, nedochází k mentální únavě, lze se také vyhnout poškozování kloubů a chrupavek, jako tomu bývá u náročných sportů. Impulzy dosáhnou i na svaly, které klasickým cvičením a tréninkem není jednoduché procvičit a zpevnit a je možné procvičovat je i větší zátěží, než bychom třeba unesli na čince. I přesto to ale znamená, že aktivního pohybu bychom se rozhodně neměli zříkat. 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma