Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -1°C Slabý déšť

Působení Pavly Gomby v UNICEF letos dosáhlo právě 10 let

Působení Pavly Gomby v UNICEF letos dosáhlo právě 10 let
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Výkonná ředitelka Pavla Gomba nastoupila do UNICEF v roce 2000. Několik let byla členkou Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Vydala knihu „Slyšíte nás“ s příběhy dětí, které poznala během cest po Africe a Asii. Od září navštěvuje s projektem UNICEF TOUR města v Čechách. České Budějovice hostí UNICEF právě nyní v listopadu.

Proč jste s projektem UNICEF TOUR zamířili právě do Českých Budějovic?

Máme zde mnoho příznivců, ať už to jsou lidé, kteří programy UNICEF na pomoc dětem podporují nákupem přání, občasným darem nebo pravidelně – jako Přátelé dětí UNICEF.

Patronem projektu pro toto město jste vybrali Jiřinu Jiráskovou, proč právě ji?

Téměř od samotného počátku práce UNICEF v ČR je naší vyslankyní dobré vůle a k Jižním Čechám a kraji okolo Českých Budějovic má opravdu výjimečný vztah. Několikrát jsem měla možnost ji navštívit, když tady během divadelních prázdnin dobíjela energii a její „slabosti“ pro tento kraj úplně rozumím.

Lidé si mohou po celý měsíc listopad prohlídnout výstavu fotografií, co všechno mapuje?

Situaci dětí ve světě a to, jak jim UNICEF pomáhá. Jsou zde k vidění nejenom fotografie historické - jako je např. vykládka humanitární pomoci na ruzyňském letišti těsně po 2. světové válce, ale i fotografie velmi aktuální, z letošní pomoci po zemětřesení na Haiti, na které se Češi významně podíleli. Lidé na výstavě uvidí také některé z osobností, které UNICEF podporují, např. fotbalista David Beckham nebo herečka Whoopi Goldberg, se kterou jsem letos v létě měla možnost se osobně setkat.

Další částí projektu je beseda pro veřejnost, kdy se uskuteční a co nabídne?

Ty, které výstava inspiruje, potom mohou přijít ve středu 24. listopadu od 18 hodin na besedu do Kulturního domu Metropol. Účast přislíbili mj. Jiřina Jirásková, houslista Jaroslav Svěcený a hudebník Michal Dvořák. Besedu moderuje Pavel Svoboda, známý ze Snídaně s Novou - mimochodem rovněž rodák z Budějovic! Já potom na besedě – krom zajímavých projektů -  poprvé v České republice představím světovou novinku, která dokáže zabránit přenosu viru HIV z matky na dítě.

V čem pro vás osobně jako ředitelkou UNICEF znamená takové osobní setkání s lidmi? Není jednodušší k nim promluvit z rádia, televize a oslovit jich tak daleko více?

Média jsou pro získávání příznivců velmi důležitá – ukazuje to např. český úspěch DMS. Kolik toho ale o své práci můžete říct za 30 sekund, což je obvyklá délka televizního spotu? Setkávám se často s tím, že lidé sice název UNICEF znají, ale už nemají představu o tom, co konkrétně dělá.

O čem s lidmi můžete konkrétně mluvit?

Jak jsme například dokázali téměř vymýtit dětskou obrnu, jak se dostáváme k dětským vojákům, jak pracujeme i v tak obtížných a izolovaných zemích, jako je Severní Korea nebo Barma…

Zmínila jste se o DMS, právě tak znají lidé UNICEF asi nejvíce – katastrofa a žádost o podporu prostřednictvím DMS. Budou vaší prioritou i v Českých Budějovicích?

Naopak! Nejedeme žádat o peníze, ani o zasílání DMS. Přijíždíme proto, že naši dobrovolníci a dárci si zaslouží, abychom jim osobně poděkovali. A všichni ostatní se mohou zeptat na vše, co je o UNICEF a humanitární pomoci vůbec zajímá. Například to, kam v UNICEF vybrané peníze jdou, kolik se spotřebuje na vlastní provoz, jak pomoc v terénu chráníme před rozkradením a podobně. Budu také mluvit o konkrétních osudech konkrétních dětí, které jsem díky své práci měla možnost potkat ve Rwandě, Sierra Leone, Středoafrické republice, Bhútánu, Belize a dalších zemích.

Na své programy vybíráte prostředky od veřejnosti. Jací jsou Češi dárci?

Ochotní a opatrní. Lidé potřebují vědět, co se s jejich penězi stane, jaká část se skutečně dostane k potřebným. U nás se někdy přidává pochybnost, proč vlastně žádáme lidi o peníze, když je dostáváme z OSN. Tak tomu ale není – vše, co UNICEF dělá, je financováno pouze z dobrovolných příspěvků a prodeje našeho zboží. Naše náklady na administrativu činí 4 procenta.

Vraťme se k vašemu projektu UNICEF TOUR, se kterým jste přijela právě do Českých Budějovic. Co byste vzkázala místním obyvatelům, kteří výstavu uvidí?

Určitě si udělejte ve středu 24. listopadu od 18 hodin čas a přijďte se i s přáteli podívat na besedu UNICEF! Těší mě, že projekt podporuje právě paní Jirásková, která si ve velmi nabitém programu našla čas, přijede také pan Svěcený s dcerou, stejně tak čerstvý tatínek Michal Dvořák. Jako patroni a hosté se projektu účastní také Bára Munzarová, Adéla Gondíková, Markéta Fialová, Renáta Czadernová, Martin Dejdar a další.

Více informací naleznete zde

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma